Intimna oaza doma

Ne znate kako urediti kupaonicu? Savjetujemo na što pripaziti

Ne znate kako urediti kupaonicu? Savjetujemo na što pripaziti
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/11
02.04.2018.
u 11:25

Keramičke pločice danas ne moraju biti jedini izbor. Na zidove i podove možete staviti i drvo.

Kupaonica je jedan od najznačajnijih prostora doma, koji mora zadovoljiti funkcionalne, sanitarno-higijenske i estetske kriterije. Kompleksnošću zahtjeva koji se postavljaju pred opremanje i uređivanje kupaonice, doskočili su i najnoviji trendovi, koji je čine maksimalno funkcionalnom, lakom za održavanje i privlačnom.

Kada može biti ugradbena, ali i samostojeća, ovisno o prostoru. Ovu ljepoticu potražite u Fero-Termu

U projektiranju i opremanju kupaonice ne smije biti pogreške jer će je svakodnevno vidjeti svi članovi kućanstva. Iako je često površinski ograničena, pravilnom postavom instalacijskih priključaka i odabirom odgovarajuće opreme, kupaonica će pružiti maksimum u funkcionalnom i estetskom smislu.

Na armaturama nemojte štedjeti, u njih vrijedi investirati. Axor, 4199 kuna, 
Fero-Term

U stilu opremanja i uređivanja kupaonice možete se odlučiti za klasičan ili moderan način, a trendovi su uveli novitete, odnosno prilagodili su klasiku suvremenom stanovanju. U modernim kupaonicama čest je materijal drvo u različitim obradama i izvedbama (prirodnim ili umjetnim) kao elementi za kupaonicu te zidne ili podne površine.

Ormarić sa skrivenim pretincima i ogledalom ne zauzima puno prostora. Potražite u Lesnini za 549 kuna

Ako imate manju kupaonicu i odlučite se postaviti samostalni umivaonik, potrudite se odabrati atraktivan model, koji će djelovati skulpturalno u prostoru i tako ispuniti funkcionalnu i estetsku ulogu. Osim oblikom, umivaonici se mogu isticati bojama, materijalom ili teksturom. Umivaonik se može izraditi u različitim materijalima: keramika, kamen, staklo, corian.

Ogledalo koje uvećava praktično je za šminkanje, proučavanje lica. Potražite u Obliqu 129 kn

Kad je riječ o ormarićima u kupaonici, nameću se dva osnovna modela. Jedan je čisti minimalistički, prilagođen manjim kupaonicama kako bi se vizualno rasteretio prostor. Najčešće se sastoji od punog ili šupljega kubusa, koji služi kao radna ploha i nosač umivaonika, a iznad njega postavljeno je ogledalo, koje također ima i dekorativnu ulogu. Ogledalo se naglašava oblikom, dimenzijom, vrstom okvira i ugradbenom led rasvjetom.

Košara za rublje neka bude funkcionalna, s dva pretinca. Interspar, 89 kuna

Drugi model kupaonskih ormarića prilagođen je većim kupaonicama i kućanstvima s većim brojem članova. Sličan je regalima koje nalazimo u dnevnim boravcima, ali usklađen s veličinom zida, prostora u koji se postavlja te namjenom kupaonice. Ormarići mogu biti potpuno zatvoreni staklenim ili punim vratima te u kombinaciji sa šupljim policama.

Set držača za sapun i četkice može dati novi izgled kupaonici. Potražite u Kiki, od 29 kuna

Dizajnerski nisu tipični za kupaonicu pa joj primjena takvih ormarića daje sasvim novo ozračje i ugođaj.

Trendovi na prvo mjesto postavljaju prirodne ugođaje i materijale pa su pravi hit i keramičke pločice koje imitiraju drvo i kamen. Osim imitacija prirodnih materijala, popularna je i imitacija betona. Naglasite rasvjetu u kupaonici. Postavite vrlo naglašeno središnje rasvjetno tijelo jer ono ima svjetlosnu i dekorativnu ulogu. Uživajte u opremanju kupaonice. Najnoviji trendovi pomoći će vam u odabiru atraktivnih modela opreme i namještaja, ali ih prilagodite veličini kupaonice i osobnim zahtjevima.

Obavezno pripazite na ...

1. Provjetravanje - Ako nemate kupaonicu s prozorom, svakako uložite u kvalitetni sustav ventiliranja kako vam se ne bi nakupljala plijesan.


2. Sanitarije - Ako samo uređujete kupaonicu, birajte, kad god je to moguće, viseće sanitarije, lakše su za održavanje i omogućuju vam da operete pod.

3. Lijekovi van - Većina nas lijekove drži u kupaonici što je posve pogrešno. Naime, vlažan zrak i toplina utječu im na strukturu i mogu se lako pokvariti.

4. Grijanje - Najpraktičnije rješenje su tzv. radijatori ljestve, na koje se mogu, prema potrebi, odlagati ručnici. Osim što su praktični i zauzimaju manje mjesta.

Sanitarije - Ne zaboravite na ventilaciju

Često su u kupaonicama odvodne i dovodne cijevi ugrađene u zidove ili podove gdje pristup sifonima gotovo nije moguć. Kad se govori o instalacijama zahodskih školjki, posebice visećih, te umivaonika i vodokotlića, njihova je ugradnja danas puno jednostavnija zahvaljujući novim tehnologijama i procesu ugradnje elemenata. Ventilacija u kupaonici također mora biti dobro postavljena. Nepravilno postavljena ventilacija uzrokuje pretjeranu vlažnost prostora što se u kupaonicama svakako želi izbjeći. Najbolje rješenje je kad je ventilator postavljen između WC-a i kade (ili tuš-kabine), a nasuprot kupaoničkim vratima.

Armature - Slavine su ono u što treba investirati

Prema statistikama prosječno se sanitarne armature u kući mijenjaju četiri puta u životu, što znači da je prosječni životni vijek većine boljih sanitarnih armatura gotovo petnaest godina. Zato je važno kupaonicu opremiti dobrim, u startu možda skupljim, ali dugoročno isplativijim armaturama. Osim što će imati vizualnu ulogu, armature u kupaonici svakodnevno su u uporabi pa unutrašnji sistemi trebaju biti kvalitetni (keramičke, a ne plastične glave i slično), i trebaju biti lake za održavanje... Kamenac je najveći neprijatelj armaturama, ali na tržištu postoje modeli na koje se znatno manje hvata i puno se lakše uklanja.

Zidovi - Na zidovima su hit pločice u bojama

Trendovske boje keramičkih pločica su kivi zelena, narančasta, smeđa, krem, nijanse sive, ljubičaste, plave. Osim jednobojnih pločica, ističu se one naglašenih cvjetnih motiva i kolorita, koje se zbog dominantnosti postavljaju samo na manje površinske zone ili kao bordure po zidovima. Vječno trendovski je mozaik, koji se pojavljuje u različitim izvedbama: mat, sjajnim, luksuznim, decentnim... Kontrastno slaganje pločica po sistemu šahovskog polja ili drugim sistemima, uvijek je efektno i atraktivno, a pogotovo na većim površinama gdje do punog izražaja dolazi sraz crnih i bijelih keramičkih pločica. Osim glatkih površina, iznimno su popularne reljefne strukture.

Podovi - Odlučite li se za drvo tikovina je najbolja

Ako koristite drvene podne ili zidne obloge, nabavite one koje su specijalno obrađene i zaštićene od djelovanja povišenih temperatura i vlage. Prirodno ili reciklirano drvo te mješavine i umjetni materijali, koji teksturom imitiraju drvo, koriste se i za izradu ploča – nosača umivaonika, kupaonskog namještaja te u specijalnim izvedbama za izradu umivaonika i ležećih kada. Kamen je prirodni materijal koji i najnoviji trendovi postavljaju visoko na listu materijala poželjnih u kupaonici. U kamenu izrađuju se umivaonici, ležeće i tuš-kabine, ploče umivaonika. Rado je viđen kao podna i zidna obloga. Kamen u kupaonicu unosi otmjenost i glamuroznost čak i kada se oblikuje u minimalističkom stilu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije