Uradite sami

Ručno rađene kuglice za dašak glamura i raskoša u domu

uradi sam antonija puharić
Foto: Privatni album
21.12.2015.
u 08:30

Lopte od stiropora Antonija Puharić presvukla je iznošenim komadima odjeće – haljinama, tajicama, hulahupkama i pretvorila ih u prekrasne kuglice za bor

Kreativnu energiju i sklonost da neprestano nešto radi i stvara rukama Makarka Antonija Puharić nije ograničila samo na ukrašavanje noktiju, posao kojim se profesionalno bavi posljednjih 12 godina.

Kad god joj obaveze dopuste, posvećuje se ukrašavanju starih predmeta kojima daje novi sjaj i izgled – od okvira za slike, vaze, tenisica All Star pa čak i automobila koje ukrašava cirkonima. Izrađuje i nakit, najčešće narukvice shamballa, a od kamenja koje ljeti skuplja na plaži tehnikom točkanja radi suvenire.

– Jednostavno volim ni od čega stvarati nešto – objašnjava. Jedan Božić Antonija se pitala zašto bi morala kupovati kuglice kada ih može napraviti sama. I tako već četiri godine svaki prosinac kreira kuglice koje doista izgledaju glamurozno i posebno. Ispočetka je to bilo samo za njezin dom i njezinu obitelj, a onda se proširilo i na drage prijatelje.

Foto: Robert Demo

– Idealne su za poklon, za dekoracije na stolovima, ali ipak su najljepše na boru – kaže Antonija te dodaje kako izrada kuglica nije toliko komplicirana kako bi se u prvi tren moglo pomisliti.
Primjerice, za izradu jedne kuglice potrebno je oko sat vremena, što doista nije puno budući da izgledaju posebno i da su pravi unikati.

Za one malo kompliciranije kuglice potrebno je i više vremena, no za početak, Antonija je pokazala kako napraviti jednostavniji primjerak. Ako nemate materijala, iskoristite staru odjeću ili od krojačice uzmite neiskoristive ostatke različitih tkanina. Imajte na umu da će kuglice biti efektnije kombinirate li nekoliko vrsta tkanine različitih nijansi.

KORAK PO KORAK DO UNIKATNE KUGLICE

Foto: Robert Demo

1. Pripremite potrebni materijal: kuglice od stiropora, tkaninu, ljepilo, mašne, ukrasne vrpce i konop, škare, pribadače, perle, nakit, nožić, pincetu

Foto: Robert Demo

2. Prateći liniju, kuglu zarežemo skalpelom ili nožićem do 5 milimetara duboko, dijeleći je na četiri dijela.

Foto: Robert Demo

3. U izrezane dijelove pincetom uvlačimo tkaninu, a ostatak odrežemo škarama.

Foto: Robert Demo

4.Tkaninu koja ostane viriti opet potisnemo unutra pincetom.

Foto: Robert Demo

5. Postupak ponovimo i s ostalim dijelovima kugle na koje navučemo tkaninu.

Foto: Robert Demo

6. Na pribadaču stavimo perlu, malo ljepila i na vrh kugle ubodemo konop ili ukrasnu traku koju povlačimo preko izrezanih dijelova i završimo s ubodom opet na vrhu kugle.

Foto: Robert Demo

7. Kuglu po želji ukrašavamo ukrasnim nakitom koji također pričvrstimo pribadačama.

Foto: Robert Demo

8. Mašnu i ukrasne trake pribadačom pričvrstimo na gornji i donji dio kugle.

>>Stare poklopce pretvorite u originalne ukrase za jelku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije