Mali trikovi

Najvažniji je prvi dojam, a za to je zadužen hodnik

hodnik
Foto: Thinkstock
1/5
28.06.2014.
u 00:00

Uređenje hodnika najčešće je podređeno u odnosu na ostale prostorije, ali on ipak može biti lijep

Hodnici, odnosno predsoblja, nekad su bili raskošne prostorije kojima su njihovi vlasnici impresionirali goste, svjesni važnosti prvog dojma koji upravo hodnici ostavljaju. U današnjoj urbanoj arhitekturi hodnik je postao samo prolazna stanica, prostor čija je površina podređena ostalim prostorijama u stanu.

U nekim rješenjima čak ni ne postoji, u većini slučajeva nadovezan je na ostatak životnog prostora, a rijetko ga se, osim u starim prostranim građanskim stanovima, da naći kao posebnu cjelinu.

Foto: pixabay

Šteta, jer je potencijal hodnika u estetskom pa i funkcionalnom smislu jako velik, pa čak i onda kad je riječ o uistinu malim hodnicima čija je širina tek tolika da se dvoje u njemu može mimoići. Pri uređenju hodnika ključno je imati "žarišnu" točku, onaj ključni komad opreme koji u većini slučajeva čini ormar.

Minimum namještaja

U većini novoizgrađenih stanova daju se naći ugradbeni ormari kojima se nadomješta manjak kvadrata. Dovoljan je onaj dubine 40-ak cm da u njega stanu jakne. Ako ste u mogućnosti, birajte ih u svjetlijim bojama kako biste dodatno otvorili prostor. Mogu biti obloženi zrcalom pa ga u tom slučaju ne morate postavljati na zid.

Mali hodnici ne trpe suviše namještaja stoga birajte samo ono najnužnije. Posuda za kišobrane i komoda s vazom za cvijeće spadaju u kategoriju "dodatno" pa budite oprezni da ne zakrčite prostor. Ako je vaš hodnik barem dugačak, ipak se možete poigrati.

Foto: pixabay

Bilo bi zanimljivo na slobodan zid postaviti jedan povezani niz slika ili fotografija koje bi svakog vašeg gosta mogle zabaviti prije nego li kroči u dnevni prostor. Hodnik također može poslužiti kao mjesto za kućnu biblioteku, naravno, u slučaju da niste okorjeli knjiški moljac. Spremište za cipele također vam neće oduzeti puno prostora. U trgovinama se daju naći praktični ormarići dubine tek 15-ak centimetara...

Foto: pixabay

S obzirom na to da hodnici uglavnom nemaju izvor prirodnog svjetla, potrudite se da umjetna rasvjeta bude raskošna i učinite sve da taj prostor ne bude mračan dio stana koji izbjegavate. Osim osnovnih rasvjetnih komada poput plafonijere ili jedne "statement" lampe, u strop ugradite male halogene lampice koje će činiti divan efekt. Možete ih ugraditi čak i u donji dio bočnih zidova.

Tepisi – i da i ne

Postavljanje tepiha individualan je izbor. Oni nisu najpraktičniji za održavanje i u tom smislu idealan je "goli" pod, bilo da je riječ o pločicama ili laminatu. No, tepisi mogu biti i lijep "završni potez" za taj prostor i vizualno još više produljiti hodnike koje krasi izduženost.

Foto: pixabay

Ako pak želite da vam je u hodniku naglasak više na estetskom nego na funkcionalnom, a dovoljno je prostora da drugdje smjestite jakne i cipele, zanemarite sve osim jedne lijepe podne lampe, zanimljive vaze u jarkoj boji, okomitog zrcala i male klupe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije