Ogledala

Najjednostavniji način za brzu preobrazbu prostora

ogledala
Foto: Promo fotografije
1/5
15.04.2014.
u 11:52

Ogledalima se tijekom povijesti pripisivala magična snaga prirode (osobito elementa vode), kao i ulazak u neistražene svjetove nepoznatih duhovnih dimenzija.

Danas su ogledala među nezaobilaznim detaljima u interijerima – jedan je od razloga tomu njihova očita i nezamjenjiva estetsko-funkcionalna kvaliteta, ali i jednostavno usklađivanje s različitim stilovima uređenja.

Foto: Promo fotografije

Ogledala se danas smještaju u gotovo sve prostorije, od dnevnih soba i hodnika do nezaobilaznih kupaonica. Također, sve je češća i njihova primjena u izradi namještaja (vrata, ormara i plohe stolića i sl.) Danas su posebno popularna ogledala velikih dimenzija, koja se vješaju ili samo naslanjaju na zid. Takva ogledala zahtijevaju čvršće i deblje okvire – ako se postavljaju na skliske površine (keramičke pločice ili dobro ulašten parket), potrebno ih je i dodatno fiksirati na samoj podnoj oblozi makar i težim, debljim tepihom, koji valja zalijepiti na pod (vrpca s dvostrukim ljepilom).

Foto: Promo fotografije

Osim po dimenzijama, ogledala se možda ipak najviše razlikuju po svojim okvirima, koji pak mogu varirati u materijalima (drvo, metal, kamen…), ali i oblicima (ravni ili zaobljeni, izrezbareni…). Upravo takva moć „transformacije“ olakšava njihovo smještanje i u najzahtjevnije prostore, od stambenih do komercijalnih, a uz unošenje dinamike, ogledala znatno vizualno povećavaju svaku prostoriju, nerijetko dodajući i određenu dozu luksuza.

Foto: Promo fotografije

Ogledala klasičnih linija preporučuju se za klasične i moderne prostore, u kontinentalnoj rustici dobro će izgledati okviri od prirodnog i neobrađenog drveta, kao i oni starinski, ravnih linija, kakvi su se obično nalazili u seoskim spavaćim sobama. Za ladanjske kuće u kontinentalnim predjelima predlažemo i ogledala čiji su okviri smionijeg izgleda, primjerice, ukrašeni jelenjim rogovima ili rogovima divokoze.

Foto: Promo fotografije

Za mediteranske prostore tražena su ogledala od različitih raznobojnih materijala koja čine razigrane mozaike.

Zbog neodoljive igre svjetla i sjene, ogledala se postavljaju tako da reflektiraju dio rasvjetnih tijela, a u drugim prostorijama, poput spavaćih soba i kupaonica, zamamnu svjetlost svijeća. U suvremenim interijerima naći će se i posebno dizajnirana ogledala iza čije se površine smješta LED rasvjeta, što će svaki prostor učiniti vizualno efektnijim i posebnim. Za unošenje prirodnog efekta okoliša u prostor pred ogledalo je dobro staviti jednu veću i više manjih lončanica s ukrasnim sobnim biljem ili ga staviti na mjesto gdje će reflektirati vanjski okoliš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije