vrhunski dizajn

Najčešće greške pri uređenju doma i kako ih izbjeći, evo što kažu dizajneri interijera

ankica stilski sklad u interijeru
Promo
10.01.2023.
u 06:00

Postoje očite stvari, kao što su goli zidovi, podovi i prozori, ali nedovršen prostor može biti i soba koju ne volite, bilo da nije vaš stil, ili ima previše stilova, ili namještaj nije dobro odabran

Iako je istina da dizajn interijera nikada nije gotov i da je promjena uvijek moguća, ta akođer je istina da mnogima uređenje doma nije na vrhu liste prioriteta.

"Uređenje doma je teško!" kaže Stephanie Purzycki, izvršna direktorica i suosnivačica The Finisha. "A ako nemate puno vremena da mu se posvetite ili ako zapnete s donošenjem odluka, završit ćete s prostorom koji izgleda nedovršeno."

Foto: arhiva

Purzycki, čija tvrtka sa sjedištem u Connecticutu pomaže klijentima – po satu – da dovrše male dizajnerske projekte, kaže da nedovršeni domovi imaju različite oblike. "Postoje očite stvari, kao što su goli zidovi, podovi i prozori, ali nedovršen prostor može biti i soba koju ne volite, bilo da nije vaš stil, ili ima previše stilova, ili namještaj nije dobro odabran." ⁠

ankica stilski sklad u interijeru
1/9

Ali uređenje doma može imati pozitivan utjecaj na svakodnevni život. Za Erin McCarthy i Mindy Turitz, osnivačice studija Merinda u Chicagu, ništa nije bolje od povratka kući u dobro dizajniran prostor na kraju dana. "Svi trebamo mjesto za odmor i dekompresiju, okupljanje s prijateljima i obitelji i stvaranje uspomena. Dovršavanje naših domova je, na neki način, ultimativni oblik brige o sebi."

Foto: Dom i vrt

Ako su  dijelovi vašeg doma mjesecima ili čak godinama nedovršeni, čitajte dalje. Pitali smo vrhunske stručnjake za dizajn kako popraviti neke od najčešćih pogrešaka u uređenju interijeru. Uz njihove mudre savjete, uredit ćete vrhinski dom u kratkom roku.

1. Namještaj ne pristaje

Dizajnerica iz Minnesote Bria Hammel iz Bria Hammel Interiors kaže da zna kada klijenti nisu odvojili vrijeme za mjerenje namještaja. "Mjerenje je važno kako u svom prostoru ne biste imali komade premale veličine", kaže ona. "Ako je neki predmet premalen, tada imate tendenciju nastaviti ispunjavati prostor, čineći ga pretrpanim. Stoga - metar u ruke!

Foto: Dom i vrt

2. Sobe nisu stilski povezane

Jednom kada uđu u dom, dizajneri često primjećuju vizualne nedosljednosti između prostora. Za Purzyckog može biti jasno ako je netko radio na kući sobu po sobu. "Vlasnici kuća obično se fokusiraju na jedan prostor, umjesto da svoj dom vide kao cjelinu", kaže. "Domovi su obično organski prostori, ispunjeni blagom i uspomenama vlasnika - a ponekad i zastarjelim namještajem."

3. Čini se bezličnim

"Mnogi domovi u koje uđem djeluju krajnje sterilno, s minimalnim karakterom. Nema personalizirane priče o ljudima koji tamo žive", kaže dizajnerica Lorna Gross iz Lorna Gross Interior Design. "Vlasnici kuća kupovali su standardne komade namještaja, ali nisu uzeli u obzir manje detalje koji su potrebni da prostor učine posebnim." Njezin najbolji savjet? Dodajte dva do tri jedinstvena elementa!

Foto: Dom i vrt

4. Nedostaju završni dodaci

Za dizajnericu iz Pennsylvanije Brittany Hakimfar iz Far/Studija, završna obrada doma najbitnija je stavka. "Završna obrada poda, boja zidova, svi akcenti ili detalji - za mene, ti elementi postavljaju temelje za dobar dom", kaže ona. "Taj korstur beskrajno je važan i bitno je dodati umjetnine, dodatke, ukrase jer su to komadi koji sve to spajaju." Uređenje zidova ne mora koštati cijelo bogatstvo. Objesite kolekciju uokvirenih fotografija na zid  ili privucite pozornost velikim umjetničkim djelom

Savjeti za planiranje interijera:

1. Vizualizirajte cijeli dom

"Kada se cijeli prostor čini lošim, preporučujemo da vizualizirate cijeli dom, sobu po sobu", kaže Hammel. "Na ovaj način možemo osigurati da isti stil bude usklađen u cijelom prostoru. Čak i ako odlučite dugoročno dovršiti projekt u fazama, postavljanje te početne vizije pomoći će vam da lako nastavite tamo gdje ste stali."

Foto: Dom i vrt

2. Odaberite stil i držite ga se

Ovo može biti teško za vlasnike kuća, ali se isplati. "Utvrditi svoj stil i pridržavati ga se pomoći će vam da dovršite uređenje interijera, a to je vrijedno jer ćete se tada, kad god uđete u prostor, osjećati opušteno i sretno", kaže Purzycki.

3. Uklonite nered

Ono što iznosite jednako je važno kao i ono što unosite. "Mi klijentima kažemo da je na neki način manje više", kaže Hakimfar. "Volimo se riješiti svih nepotrebnih komada prije nego što unesemo važne, dojmljive komade koji će ga učiniti posebnim." Caitlin Murray, osnivačica i kreativna direktorica Black Lacquer Designa, predlaže da počnete s uklanjanjem svega što vam više ne služi.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije