riječ stručnjaka

Najbolji savjet dizajnerice interijera za jesensko uređenje doma - kombinirajte teksture! Evo kako

Fendi Casa
26.09.2023.
u 12:25

Neutralna baza uvijek je dobar početak za stvaranje priče teksturom i uzorkom – drugim riječima, neutralna boja zida, namještaja i podova dobar su temelj. Iako, netko malo „hrabriji“ i s afinitetom za igru bojama, može sa zahtjevnijom kolorističnom bazom napraviti zanimljivu priču koja ne naginje kiču

Prazno slikarsko platno element je priče u nastajanju koje će tek dobiti svoj smisao, sadržaj, estetiku i dinamiku kad mu umjetnik, prenoseći raznim tehnikama, svoju viziju, podari boju, teksturu i detalj. Tekstura je fizički osjećaj ili vizualni izgled objekta ili predmeta i ona utječe na način kako percipiramo prostor.

Foto: H&M Home

Slično je i s interijerima – različite teksture i uzorci te kombiniranje različitih materijala igraju značajnu ulogu u stvaranju vizualno privlačnog prostora. Oni prostoru daju dubinu i zanimljivost i uz neke smjernice može se stvoriti doista posebna atmosfera i estetika jer ponekad iz straha da se ne „zabrlja“ kombinacijom tekstura, držeći se jedne boje ili jednog uzorka, prostor ostaje „neizražen“ i jednodimenzionalan – stereotipan. No međutim, poželjno je odabrati paletu boja koja nadopunjuje, ali i naglašava dizajn – jedna „glavna“ boja i nekoliko sekundarnih koje povezuju cjelokupni dojam – kombiniranje uzoraka i tekstura sa koherentnom shemom boja sprečava prezasićenost. Neutralna baza uvijek je dobar početak za stvaranje priče teksturom i uzorkom – drugim riječima, neutralna boja zida, namještaja i podova dobar su temelj. Iako, netko malo „hrabriji“ i s afinitetom za igru bojama, može sa zahtjevnijom kolorističnom bazom napraviti zanimljivu priču koja ne naginje kiču.

Svaki element – namještaj, tepih, zavjesa, dekorativni detalji pa čak i završeci namještaja stvaraju karakter jedinstven za taj prostor. Svaki je materijal tekstura nekog opisa i vidljivo je kako se ona prirodno može „utkati“ u prostor dajući mu naglasak, a istovremeno se stopiti s njim.

Teksturalni dodaci za dom vrlo su često „šlag na torti“ ako se govori o stilu i oni, gotovo u potpunosti, mogu dati stilsku formu i potpuno različit dojam prostora i mijenjati ga ( sezonsko mijenjanje boja dekoracija, posteljina i sl.). Miješanje različitih materijala koji se taktilno razlikuju doprinosi dinamici  - mekani pamuk i baršun u kombinaciji sa lanom ili prućem. Isto tako, kombiniranje uzoraka različitih veličina (veliki i mali printovi) svakako je poželjno jer tada oni ne „konkuriraju“ jedan drugome i ne stvaraju jednoličnost.

Foto: BoConcept

Tekstura i kontrast u kombinacijama mogu se ostvariti na čitav niz načina – mat ili sjajne dekoracije na polici za knjige, keramička vaza dominantne boje na staklenom stoliću, lampa sa zanimljivim mjedenim postoljem, umjetnička djela ili zidne dekoracije koje vrlo vješto zidovima daju višedimenzionalni karakter, na hrpu poslagane knjige na podu pored sofe i sl. Tekstura namještaja isto je tako vrijedna istraživanja jer se s njom gotovo uvijek dolazi u fizički kontakt  - baršunasta sofa na kojoj se svakodnevno sjedi, mramorni stol na kojem se objeduje, ladice komode od masivnog drveta – ponekad tekstura i nije isključivo vidljiva nego je taktilno iskustvo, vrlo bitno za cjelokupan dojam prostora.

1/8

Vaze, ukrasi, skulpture idealni su za igru teksturiranja i kombinacije istog – namjerni raspored predmeta s izmjeničnim teksturama daje apsolutni dojam. Kontrastne teksture jedan su od načina da se neki aspekti prostora istaknu više, no uz oprez pri kombiniranju da se ne izgubi stilski sklad i smjer.

Stvaranje središnje točke prostorije u kojoj se spajaju  teksture, uzorci i materijali (upečatljiv komad namještaja, umjetničko djelo, poseban zid i sl.) privući će poglede, dati akcent, a bit će i vizualni element koji povezuje prostoriju.

Rasvjeta je jedini element koja fizički i vizualno nije teksturirana, ali je jedan od najvećih doprinosa teksturi u domu. Ona svojim sjajem može pretvoriti prostor u prostor nevjerojatne mekoće ili pak potpuno suprotno – pretvorit ga u nešto čvrsto i grubo. Toplo bijelo svjetlo proizvodi meki, ambijentalni dojam dok hladnije bijelo svjetlo stvara, suvremeniju, ali i oštriju atmosferu u prostoru. Rasvjeta teksturi u prostoru daje karakter.

Igre teksturom i kombiniranje različitih materijala rezultiraju kontrastima ključnima za stvaranje vizualno zanimljivog prostora i to uvijek u mjeri koja odgovara afinitetima. Te se igre ne treba bojati  jer ona stvara jedinstven, individualni i dinamičan prostor u kojem je zadovoljstvo boraviti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije