u trendu

Najbolja stvar koju možete napraviti ove jeseni ako imate prostora - zimski vrt

zimski vrt
Thinkstock
28.10.2023.
u 07:00

Uređenju zimskog vrta pristupite s jednakom pažnjom kao sa bilo kojom prostorijom u stanu ili kući jer će to u jesenskim i zimskim mjesecima možda biti i vaše glavno okupljalište ili oaza za opuštanje

Pronaći način kako uživati u biljkama i zelenilu i kada se vanjske temperature značajno spuste, a vrtove prekrije mraz i snijeg stvorilo je novi trend i tendenciju u arhitekturi koja datira iz 17. stoljeća kada europsko plemstvo gradi velike staklenike u kojima su se nalazile tropske i suptropske biljke, a koji su djelovali kao produžetak životnog prostora, a većina ih je bila priključena glavnim palačama. Takozvani „zimski vrtovi“ nisu bili ograničeni samo za privatne rezidencije – mnogi su bili otvoreni i za širu javnost.

Foto: pixabay

Moderniji zimski vrtovi često služe i za proizvodnju hrane, a u kontekstu interijera oni su mjesta okupana svjetlom u kojem su biljke kroz cijelu zimu živi ukras. Ukoliko nemaju funkciju proizvodnje to su prostori poput verandi – natkrivenih i ostakljenih galerija duž pročelja kuće, staklom ograđene terase ili pak balkoni, a ponekad i dobro osvjetljena prostorija ili čak samo kutak u domu.

Zimski vrtovi  simbioza su unutarnjeg i vanjskog prostora i time omogućavaju uživanje u elementima vanjskog prostora tijekom cijele godine te daju osjećaj slobode i boravka na otvorenom – oni su komadić prirode u vašem domu.  I bilo da posjedujete verandu, terasu ili balkon, mogućnosti da stvorite jedinstveno toplo i ugodno mjesto su nebrojene. Zimskim vrtom, osim zelene oaze tijekom cijele godine, dobit ćete i područje zaštićeno od vjetra, no vrlo je važno osigurati dobru ventilaciju i kvalitetno zagrijavanje zimi (podno grijanje, grijalice/radijatori ili protok toplog zraka iz ostatka kuće ili stana) te zaštitu od sunca ljeti – neke biljke ne podnose prevelika zagrijavanja, a ukoliko se zimski vrt koristi kao kutak u kojem se često boravi ( a u većini slučajeva je tako) svakako je ugodnije za sunčanih dana imati sjenu. Prilikom odabira biljaka preporučljivo je stručno savjetovanje.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Zimski je vrt i odličan akcent i „dekor“ vašem domu  - čak i najmanji balkon može se pretvoriti u takvu jednu oazu. On može biti kutak za čitanje, blagovaonski prostor, prostor za dječju igru ili čak i mjesto dnevnog boravljenja. Dok zimski vrtovi namijenjeni isključivo uzgojem biljaka zahtijevaju podosta „tehnikalija“ i stručne pomoći, zimske vrtove namijenjene opuštanju i druženju jednostavnije je urediti.

zimski vrt
1/16

Pri stiliziranju takvog prostora mogućnosti ima puno, no sa pojedinim smjernicama. Način na koji će se zimski vrt urediti ovisi o tome radi li se o prostoru koji se funkcionalno nadovezuje na interijer i tada je poželjno isto tako nadovezati se na ostatak prostora  - stilom ili/i bojom, ili je to pak zasebna cjelina gdje se onda može napraviti stilski odmak. Osjećaj udobnosti vjerojatno je neizostavan element pa sve što tome doprinosi poželjno je: lijep tepih (koji svakako doprinosi i zadržavanju topline), jastuci za dekoracije, ambijentalna rasvjeta (podne lampe, lampice), svijeće, polica s knjigama ili vitrina i ovisno o funkciji tog dijela prostora, udoban i odgovarajući namještaj. S obzirom da će se za sunčanih dana vaš vrt „kupati“ u sunčevim zrakama poželjnije su svijetle boje namještaja jer tamnije imaju tendenciju poblijedjeti na suncu.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Ovisno o stilu i tendencijama možete kombinirati razne materijale namještaja  - naslonjače od ratana ukrašene jastucima, sofe, drveni namještaj i sl., a ako vam to prostor dopušta, ljuljačka/stolica može biti vrlo efektan dodatak. Zimski vrt može puno doprinijeti i kvadraturi prostora u smislu da preuzme funkciju važnih prostorija u stanu i tako oslobodi prostor za proširenja – tako može biti i blagovaonica, dnevni boravak ili oboje. Bezbroj je stilova kojima taj prostor možete oplemeniti – od skandinavskog minimalizma, engleskog countrya, industrijskog stila ili pak etno egzotičnog. Pri odabiru namještaja i elemenata bitno je dojam ili funkciju koju želite postići – da li vaš zimski vrt pretendira prema dojmu vanjske terase (tada birate laganiji namještaj, prozračne dekoracije)  ili je to „konkretna“ prostorija.

zimski vrt
1/8

Uređenju zimskog vrta pristupite s jednakom pažnjom kao sa bilo kojom prostorijom u stanu ili kući jer će to u jesenskim i zimskim mjesecima možda biti i vaše glavno okupljalište ili oaza za opuštanje jer ispreplitanje vanjskog i unutarnjeg prostora, gdje vam je istovremeno ugodno i toplo, čarobno je, posebno ako istovremeno, u večernjim satima, imate pogled na zvjezdano nebo, ali nikako ne zaboravite na ono radi čega zimski vrtovi i postoje – biljke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije