LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Na mjestu bivšeg šoping-centra osvanuo luksuzni hotel

Rekonstrukcija je bila jako opsežna i trajala je punih 16 mjeseci, a najveća intervencija bilo je otvaranje prozora na vanjskoj terasi
02. srpnja 2017. u 07:27 4 komentara 10154 prikaza
Foto: Danijel Bereković/PIXSELL

U prostoru bivšeg šoping-centra Cascade u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici nedavno je otvoren hotel s četiri zvjezdice – Academia.

– Nakon opsežnih građevinskih zahvata, odnosno rekonstrukcije koja se sastojala od zatvaranja postojećih tzv. ulica koje su bile natkriveni vanjski prostori, otvaranja centralnog svjetlarnika kroz sve etaže da bi se dobilo dnevno svjetlo u prostoru recepcije i predvorja te vizualno povezali svi katovi.

 | Autor : Danijel Berkovic/Pixsell Foto: Danijel Berkovic/Pixsell

Otvaranjem unutrašnjeg dvorišta osiguralo se dnevno svjetlo za svaku pojedinu sobu. Sve postojeće instalacije trebalo je mijenjati i prilagoditi novoj namjeni i kapacitetu poštujući zadane visine i zahtjeve visokog nivoa uređenja hotela. Radovi su trajali 16 mjeseci. Najveća intervencija u vanjskom izgledu postojeće građevine otvaranje je prozora na fasadi. Prozori su projektirani kao izbačeni okviri koji u interijeru postaju klupice za sjedenje, zahvaljujući čvrstoj čeličnoj konstrukciji – objašnjavaju direktori tvrtke Kap 4 Nikica Tabain i Nikola Miletić.

Osim vanjske rekonstrukcije, radilo se i na uređenju interijera.

 | Autor : Danijel Berković / Pixsell Foto: Danijel Berković / Pixsell

– Uz pomoć dizajnerice Ive Ćurković Spajić i uz izvođača tvrtku Sinago osmišljen je veliki centralni vitraj koji se proteže kroz 3 etaže i centralno stubište te vizualno povezuje katove. Taj je motiv dalje korišten kao dio vizualnog identiteta i provučen kroz detalje interijera koji su se izrađivali po mjeri: tepihe, stakla u kupaonicama, slike u sobama… Tako je hotel dobio svoje “custom-made” proizvode. Za ostatak je maksimalno korišten namještaj i proizvodi hrvatskih proizvođača: Prostorijine fotelje, svjetiljke Maroon Creations, Bernardijevi stolci – zaključuju direktori.

 | Autor : Danijel Bereković/PIXSELL Foto: Danijel Bereković/PIXSELL

Hotel Academia zanimljiva je sinergija hotelske, ugostiteljske i trgovačke namjene. Osim 51 sobe i 2 apartmana, hotel sadrži i restoran u prizemlju, garažu, 2 sale za svadbe i konferencije, a uskoro i wellness te se nalazi na samo 5 min šetnje od Trga bana Jelačića. Anita Palac, direktorica prodaje i marketinga hotela, još je istaknula:

– U sklopu hotela je Bistro St. Michael, specifičan po raznovrsnoj ponudi jela. U njemu se gosti mogu okrijepiti brunchom i raznim zalogajima.

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Ovi koji smišljaju imena ubili bi se da ne daju svemu imena na engleskom... još malo i šetnjom u Zagrebu se neće moći pročitati ništa a da nije na engleskom jeziku.

 • neutrin0:

  lunar razumijem što želiš reći, ali u ovom slučaju se ipak radi o latinskom, a ne o engleskom jeziku. Usput rečeno, latinski je bio dugo stoljeća službeni jezik u Hrvatskoj. Ono što je bezveze je značenje naziva. Naime, akademija baš ... prikaži još! i nije neki naziv za hotel :)

 • covjekbezimena1:

  Kad vi budete pravili hotel, nazovite ga npr. Ćuprija, pa će te skužiti u čemu je problem... Ja mislim da je super ime hotela Academia... Prvenstveno je najbitnije da ga svi mogu pročitati