Dobre ideje

U borbi s mrljama pomaže limun, sol, mlijeko...

mrlje
Foto: Shutterstock
1/4
05.06.2015.
u 12:32

Mrlje od voća ili vina su tvrdokorne i nije ih se baš lako riještiti. Prije pranja svakako ih treba posebno tretirati. Evo i kako!

Mrlje od voća su tvrdokornije što su starije, a često ih "susrećemo" na stolnjacima, kuhinjskim krpama, kauču, stolcima, na drvenom namještaju. Prva pomoć u njihovu eliminiranju su dobri stari recepti naših baka. Ako je mrlja na pamučnoj ili sintetičkoj tkanini, treba je tretirati sa soli i limunom. Žličicu soli i limunov sok treba izmiješati tako da se sol dobro otopi, pa nanijeti na mrlju.

Može pomoći i mlijeko - pomiješajte 2 dl mlijeka i pola litre vode pa zaprljani predmet ostavite u toj tekućini preko noći. Na bijeloj i svim svjetlijim tkaninama mrlje se mogu tretirati razrijeđenim amonijakom ili vodikovim peroksidom. Postupak je isti kao i kod mlijeka.

Foto: screenshot/facebook

Voćne mrlje na šarenim tkaninama treba odmah isprati hladnom vodom ili otopinom deterdženta.

Za čišćenje voćnih mrlja s drvenog namještaja najučinkovitije je laneno ulje.

Foto: screenshot/facebook

Mrlje od gaziranih pića lako se skidaju sredstvima za čišćenje stakla, a mrlje od crnog vina pjenom za brijanje. Nanesite pjenu na mrlju pa ostavite da odstoji i na kraju isperite vodom. Mrlje od crnog vina, primjerice na stolnjaku, mogu se odmah eliminirati ako na to mjesto prolijemo malo bijelog vina. I mlijeko može pomoći da mrlja nestane. Mrlju od bijelog vina treba odmah posuti solju i isprati mlakom vodom.

Foto: screenshot/facebook

>>Pranje zavjesa: protresite ih, složite, operite i mokre objesite

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije