Odborojavanje

Mirjana Mikulec otkriva: U 5 koraka do idealnog prostora

12.09.2017.
u 05:34

Festival InDizajn ove godine počinje 14. rujna, traje četiri dana, veći je broj izlagača pa je veći i sam izložbeni prostor koji se prostire na 5000 kvadrata u zagrebačkoj Areni

U četvrtak, 14. rujna u Areni Zagreb svečano će biti otvoren InDizajn - Festival modernog doma koji, drugu godinu za redom organizira dizajnerica interijera Mirjana Mikulec s kojom smo razgovarali uoči svečanog otvorenja.


Ove godine InDizajn doživljava svoje drugo, veće izdanje. Tko su partneri projekta? Što sve mogu očekivati posjetitelji?

Tako je, ove godine sajam ne traje tri, već četiri dana, pa će svi posjetitelji sajam moći razgledati od 14. do 17. rujna u Areni Zagreb, a partneri sajma ove su godine, uz RTL kao suorganizatora, i HDLU te Zzid pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Popis izlagača ove je godine veći, pripremili smo niz predavanja uglednih inozemnih arhitekata i influencera kao i prigodni program za najmlađe. Mislili smo na sve i sigurna sam da će svaki posjetitelj pronaći nešto za sebe.

Koje su promjene u odnosu na lani?

Ono najočitije je svakako jedan dan duže trajanje sajma – kako smo lani po prvi put organizirali sajam, shvatili smo da bi jedan dan više puno značio za izlagače, ali i posjetitelje. Osim toga, nakon što nam je lani na sajam stigla poznata arhitektica Marion Wicher, ove godine ugostit ćemo portugalski tim mladih arhitekata Fala Atelier čiji su radovi u posljednjih godinu dana privukli podosta medijske pažnje, kao i uglednog Matevža Grandu, urednika stručnog časopisa za arhitektutu Outsider. Bit će tu i niz panel rasprava, predstavljanja noviteta, ali svakako bih istaknula da ove godine jednog sretnika koji posjeti sajam očekuje vrijedna nagrada – opremanje doma u vrijednosti 50 000 kuna, ali i niz drugih utješnih nagrada.



Uređenje interijera zanima sve više ljudi, no, mnogi se na takav korak odlučuju sami, koje su najčešće pogreške?

Često je problem upravo to što ne angažiraju stučnjaka misleći da time štede, a zapravo si time čine štetu. Istina je da su neke greške laicima očite tek kad je vide na svoje oči i kada one stignu na naplatu u obliku potrebe za dodatnim radovima, preinakama ili popravcima. Naravno, nije svakome potreban dizajner interijera da mu osmisli prostor, ali pojedini radovi doista zahtjevaju stručno oko statičara, arhitekta i sl., ovisno o zahvatu. Svaki konkretniji radovi ne bi trebali proći bez konzultacija sa stručnjakom.

No, vi ste ipak prije svega dizajnerice interijera, oktkrijte nam pet ključnih savjeta (koraka) pri uređenju doma.

Ne idealizirajte svoj prostor i realno ga sagledajte prije ikakvih radova. Ako su potrebni radovi u obliku adaptacije, gradnje ili slično, ne kupujte namještaj prije no što grubi radovi završe, sve u svoje vrijeme. Odredite budžet, napravite troškovik i čvrsto ga se držite kako usred radova ne biste ostali bez sredstava. Pripazite na veličinu namještaja koji namjeravate kupiti i budite realni, golema kutna garnitura u dnevnom boravku od desetak kvadrata neće izgledati dobro, baš kao što će dvosjed u boravku od 20 kvadrata izgledati pomalo otužno. I posljednje, uložite u dekorativne predmete jer upravo će oni dati prostoru dozu šarma koji nedostaje.



Radite punom parom, ove jeseni osvanula je Back To School kolekcija s vašim potpisom, kakav je feedback klinaca i klinceza?

Moram priznati, bolji od očekivanog! Ovo mi je bio prvi izlet u vode koje nisu vezane uz interijer, ali jako sam zadovoljna. Ujedno, mogu reći da je to bio prvi projekt na kojem sam radila sa svojim kćerima – kako su obje sad već školarke, pomogle su mi oko odabira pravih motiva za bilježnice, tako da dio uspjeha dugujem i njima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije