za bolju mikroklimu

Sol, krupna ili sitna, odlično će apsorbirati vlagu u prostorijama

vlaga
Foto: Thinkstock
1/5
26.10.2015.
u 08:30

Sol u posudici ili plastičnoj boci može se strateški rasporediti po kući . Najkritičnije su negrijane prostorije, kupaonica i kuhinja

Počela je sezona grijanja, a da bi mikroklima u našim domovima bila što ugodnija, prostor treba i redovito zračiti, ali i odvlaživati. To je posebno važno kako se u prostoru ne bi pojavila vlaga.

Uz negrijane prostorije, kritična mjesta su kupaonica i kuhinja. Stoga, preporučljivo je, kad god je to moguće, tijekom kuhanja barem malo odškrinuti prozor zbog pare sa štednjaka, a tijekom tuširanja, ako postoji, dobro je uključiti kupaonski ventilator. Prostor se može odvlažiti i dok sušimo rublje.

Foto: pixabay

Učinkovite odvlaživače zraka možemo napraviti i sami, a prvi pomagač je sol. Sol je sposobna apsorbirati vlagu stoga, evo nekoliko savjeta kako je iskoristiti. Odrežite grlo plastičnoj boci i u nju stavite sol. 15 dag soli može pobrati vlagu u prostoriji od 25 četvornih metara. Pripazite, boca mora biti savršeno suha.

Drugi način je korištenje cjedila. Stavite ga na plastičnu zdjelu. Sve se to treba pokriti kuhinjskom krpom i u nju staviti 10-15 dag soli.

Foto: pixabay

Preporučena količina soli može se koristiti mnogo puta.

Alternativa električnim ovlaživačima je i svjetiljka od himalajske soli.

Foto: pixabay

Prostor treba, bez obzira na hladnoću, redovito prozračivati barem nekoliko minuta dnevno.

> Ne bacajte hranu: 4 savjeta kako> se odviknuti od te navike

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije