DIZAJN I PRIRODA

Ljekarna Molecure: sasvim drugačiji koncept ljekarne od onog na koji smo navikli

Kuomin Lee
31.07.2017.
u 08:06

Ovdje ništa nije sterilno, zatvoreno, hladno ili zastrašujuće.

Dizajnerski potpis ljekarne Molecure u tajvanskoj četvrti Taichung je ostavila tvrtka Waterfrom Design (Nic Lee, Richard Kup i Kate Change), a ljekarna je otvorena u svibnju ove godine. Čak 120 četvornih metara svijetlog, prozračnog i prirodnog prostora daje do znanja kako je upravo svjetlost glavni izvor fotosinteze, zahvaljujući kojoj biljke žive i daju nam svoj dar liječenja.

Foto: Kuomin Lee

Vlasnik ljekarne je pripadnik treće generacije farmaceuta koji je htio udahnuti novi život svom obiteljskom nasljeđu i osvježiti obiteljsku struku. Inspiracija za dizajn oprostora leži u samom imenu ljekarne: Molecure, što je igra riječima molecular – engl. molekularno i cure – lijek. Motiv molekule najzornije se prepoznaje u spiralnim mjedenim stepenicama koje se impozantno uzdižu u središtu prostora, koji neodoljivo podsjeća na dvostruku spiralu strukture DNK. Lijek je, jasno je samo po sebi, ono po što pacijenti dolaze.

Foto: Kuomin Lee

Struktura stepenica rezana je tako da svjetlost prodire kroz trokutaste otvore cijelom dužinom stepeništa.

Drugi impresivan robustni komad dizajna je dugi, drveni laboratorijski stol. Kako je riječ o ljekarni koja stavlja naglasak na prirodu, tako je stol zapravo i vrt biljkama, ali i radno mjesto magistrima (zajedno s tabletom kojim se koriste). Spoj prirode i tehnologije na tajvanski način! Sam stol čak i počiva na postolju izrađenom od stogodišnjeg drveta.

Foto: Kuomin Lee

U pozadini je zid od pleksiglasnih preglrada ispunjen bijelim oblutcima - smirujući zen element koji poziva na opuštanje i inspirira povratak prirodi.

Foto: Kuomin Lee

Ostatak fotografija pogledajte u našoj foto-galeriji:

1/16
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije