Dizajnerska posla

Lana Hudina sasvim osobno: Već devet godina uživam u poslu

Marko Pripić/PIXSELL
19.07.2017.
u 09:37

Lana’s Duckass nije posao na koji zaboraviš kada odeš iz ureda, tako da ako se na oko i čini da ne radim, u glavi mi se uvijek vrte misli i kombinacije. Često na najglupljim mjestima sinu najbolje ideje

Zagrebačka produkt-dizajnerica Lana Hudina odvažila se na hrabar potez i svoj hobi – crtanje – pretvorila u posao! Danas njezine ilustracije krase mnoge domove diljem svijeta, turističke zajednice naručuju suvenire s njezinim potpisom, mladenci odabiru njezine crteže za svoje pozivnice ili darove, a svoj je brend Lana’s Duckass pretvorila u punokrvni obiteljski posao...

:: Što sve brend Lana’s Duckass obuhvaća?

Brend Lana’s Duckass primarno je brend koji iza sebe krije izradu ilustracija. Sve su to ručno crtane ilustracije raznih situacija koje se onda apliciraju na proizvode. U ponudi imamo šalice, kasice, magnetiće, majice, platnene vrećice, satove, vješalice, podmetače za čaše, podmetače za miša, oznake za vrata, metalne lončiće… Ta se ponuda stalno mijenja, ovisno o dostupnosti proizvoda na koje se tiska i našim željama. Poanta je u ilustracijama, a sekundarno je na što su one aplicirane.

:: Počeli ste s diplomom produkt-dizajnerice, a sada se bavite ilustracijama. Odakle taj zaokret?

Oduvijek sam željela crtati, ali nekako sam stalno birala neke druge putove, a crtanje je bilo hobi. Diplomirala sam na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu i s još dvije kolegice započela sa samostalnim radom. Bavile smo se grafičkim dizajnom, produkt-dizajnom i uređenjem interijera. Crtanje je i dalje bio moj hobi, a još pred kraj faksa se počeo stvarati brend Lana’s Duckass. Kako su godine prolazile, shvatila sam da me više ne zadovoljava crtati samo navečer, nakon posla ili vikendom. Krala sam trenutke za crtanje i svoj brend te shvatila da je to ono što želim raditi kao osnovni posao. I tako sam se odvažila pokušati.

Foto: Marko Prpić/Pixell

:: Kako nastaju vaše ilustracije?

Inspiriraju me male stvari, svakodnevni život i anegdote. Nažalost, trenutačno vrlo malo vremena imam za “crtanje za sebe” i to mi jako nedostaje. Imam projekte na kojima radim, firme i događaje za koje radim ilustracije, a tu su i dućani koji prodaju moje proizvode pa moraju biti dobro opskrbljeni. Obično kada netko nešto naruči ili čujem neku priču, jednostavno mi se u glavi stvori slika. Često je ironična, likovi su predimenzionirani i uvijek je tu neki detalj koji je duhovit.

Foto: Marko Prpić/Pixell

:: Tko je sve u Lana’s Duckassu?

To je, na moje veliko veselje, postao obiteljski posao. Kada smo vidjeli da će to biti posao, a ne hobi, tata je odlučio otvoriti obrt i oboje smo u njemu zaposleni. Bez njega nema šanse da bi išta funkcioniralo. Super smo podijelili zaduženja i afinitete: on se bavi računovodstvom i proizvodnjom, dok se ja bavim ilustriranjem i održavanjem društvenih mreža, fotkanjem… Oboje idemo na isporuke i sastanke, tako da često ljudi misle da izrabljujem tatu da dostavlja paketiće, a ja im objašnjavam da je sve OK i da je to njegov posao isto koliko i moj. Mama je ispomoć po potrebi: kada je velika frka, slaže kutijice, pakira i sudjeluje u strateškom planiranju. Sasvim spontano su se stvari tako posložile i jako sam sretna da jesu.

Foto: Marko Prpić/Pixell

::Čest maneken za ilustracije je i vaš pas?

Ellie je moj priljepak: kud ja, tud i ona. Svako jutro ide sa mnom na posao i vraća se s njega, pomno prati sva pakiranja i vrlo je aktivna u suradnji. Nemamo baš koristi od toga, ali je slatka pa joj opraštamo!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije