Inovacija

Kuća u Italiji isprintana je u cijelosti u 3D tehnici

mcarchitects.it
03.11.2019.
u 07:00

3D printanje smatra se budućnosti dizajniranja domova, a u Italiji se trenutno gradi jedna takva kuća

Talijanski arhitekt Mario Cucinella dizajnirao je kuću TECLA koja ne zahtijeva veliku količinu građevnog materijala niti hrpu majstora jer kuća se printa putem 3D printera. 

Izgrađena od gline, a s isprintanim zidovima, ova kuća izgleda kao iglu, a s obzirom da se radi o prostoriji koja nema prozore, dnevno svjetlo crpi kroz stropni prozor. 

Foto: mcarchitects.it

TECLA nastaje kao individualan prostor čiji se oblik i fizičke karakteristike mogu mijenjati ovisno o lokalnoj klimi i kontekstu mjesta na kojem je smještena te je tako pogodna za različite lokacije.  

Kuća se temelji na otvorenom konceptu, a jedna takva dolazi sa spavaćom sobom i zahodom. S vanjske pak strane, nalazi se maleno jezero koje skuplja otpad i kišu te ih upotrebljava za potrebe vrta dok druga prostorija sa solarnim i termalnim panelima kuću opskrbljuje s dovoljno energije.  

Razumljivo, sam dizajn nastao je kao ideja samoodrživog doma koji ni materijalima ni životom ne šteti prirodi. 

Trenutno je u procesu izgradnja prototipa kuće koja se odvija u Italiji, u općini Massa Lombarda. 

 

Komentara 1

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
17:35 03.11.2019.

Kuća? Smiješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije