Radovi u domu

Korisni savjeti za bojenje, mijenjanje stolarije ili parketa, izolacije terase

uređenje doma
Foto: Thinkstock
1/4
29.08.2017.
u 12:37

Uz pomoć arhitektonskog projektnog biroa Arhitekti Salopek iz Petrinje nudimo nekoliko korisnih savjeta ako se pripremate za radove u svom domu

Planirate li radove u svom domu, tražite majstore, pregovarate? Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći da posao bude što kvalitetnije i što brže napravljen na obostrano zadovoljstvo. U koji god se posao upustili, s majstorima potpišite ugovor koji će uz potreban opis radova sadržavati cijenu i rokove obavljanja posla.

Foto: Thinstock

Ako planirate bojiti stan...

Napravite kvalitetnu izmjeru. To je važno i zbog kupnje potrebne količine materijala, ali i zbog čistih računa s majstorima. Ne zaboravite ukalkulirati i kvadraturu stropova. Ako niste vješti u mjerenju, pozovite neku stručnu osobu koja će to napraviti točno i kvalitetno. Materijal kupujte sami ili majstoru, ako ga on nabavlja, dajte točne upute kakvu boju i koje kvalitete želite. Unaprijed dogovorite hoćete li bojiti zidove jednom ili, kao što je uobičajeno, s dva sloja boje. Pri odabiru boje vodite računa da bude paropropusna.

Ako mijenjate stolariju...

Prvo razmislite kakvu stolariju želite – drvenu, aluminijsku ili plastičnu. Raspitajte se kod proizvođača o svojstvima i karakteristikama odabrane stolarije i debljini stakla. Izvođač radova neka se drži svih uputa proizvođača. Ako vam se kuća ili stan nalaze u zoni spomeničke zaštite, obavezno se konzultirajte sa stručnjacima konzervatorskog odjela jer je propisana upotreba određenog materijala za otvore i njihov oblik na pročeljima objekata kulturne baštine.

Ako mijenjate parkete...

Iako se katkada čini da je parket spreman za promjenu, možda je dovoljno samo presložiti ga, prebrusiti i prelakirati. To će uvelike umanjiti troškove. Kupujete li novi parket, prošećite prodavaonicama jer cijene su različite, a može se naići i na povoljne akcije. Ako je parket lijepljen na podlogu, u pravilu nije moguća ponovna uporaba. Parket na drvenoj podlozi može se presložiti, ali treba očekivati potrebu za izvedbom nove daščane ili OSB-podloge.

Ako radite fasadu...
Pripremite troškovnik s detaljnim opisom radova. Najbolje da ga sastavi stručna osoba. Potražite cijene više izvođača pa odaberite onu ponudu koja je prihvatljiva cijenom, ali i kvalitetom te rokovima izvedbe. Preporučljivo je na fasadi napraviti kvalitetnu termičku izolaciju kod starih objekata, a kod novogradnji obavezno. Ne zalijećite se s vrištećim bojama, mogu vam brzo dosaditi. Za izvedbu toplinskih fasada potrebno je izraditi proračun toplinske zaštite jer se traženu toplinsku izolaciju treba prilagoditi konstrukciji postojeće građevine. Kod završnog sloja obrade fasade potrebno je izvesti završni vodoodbojni paropropusni sloj završne žbuke.

Foto: pixabay

Ako uređujete terasu...
Na terasi je najvažnija kvalitetna izolacija. Ako je terasa nad stambenim dijelom uz hidroizolaciju, morate postaviti i kvalitetnu termičku izolaciju. Prema zatvorenom prostoru ispod terase mora se izvesti i parna brana kako biste zaštitili prostorije ispod terase/balkona od kondenzacije. Prema postavljenoj podlozi birajte obloge na terasi. Postavljanje izolacija i obloge povjerite dobrim majstorima. Za odvodnju vode s terase treba osigurati odgovarajuće nagibe završne podne plohe. Pritom je bolje da se voda s terase ne preljeva dužinom cijelog ruba terase nego je efikasniji način da se rub terase uzdigne te se kroz njega voda propušta mjestimično kroz cjevčice.

>>Iglicama i mrežama protiv golubova, galebova i vrana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije