Novi izum

Komad papira i mješavina začina drže hranu svježom

Komad papira i mješavina začina drže hranu svježom
Dom i vrt
02.11.2013.
u 08:00

Mlada indijska znanstvenica od bakina recepta protiv mučnine napravila je proizvod koji zaustavlja truljenje hrane

Svima nam je dobro poznat trenutak kad, nakon što smo dugo pažljivo razmišljali što ćemo pripremiti za ručak, konačno posegnemo za sastojcima, a dočeka nas hrana pokrivena plijesni.

Koliko god pazili da kupujemo samo onoliko hrane koliko nam je potrebno i planiramo obroke, često se dogodi da voće i povrće propadne.

No, ako vas imalo tješi, niste jedini s ovim problemom – studija koju je proveo švedski Institut za hranu i biotehonologiju na zahtjev UN-a pokazao je doista porazan podatak – gotovo trećina proizvedene hrane diljem svijeta se baca. Ovo godišnje čini 1,3 milijardi tona otpada i oko 450 milijardi dolara doslovno bačenih u smeće. Indijsko-američka znanstvenica Kavita M. Shukla odlučila je uhvatiti se u koštac s ovim negativnim trendom. Tijekom jednog od posjeta Indiji Kavita je slučajno popila čašu vode iz slavine, nakon čega joj je baka dala mješavinu začina koja će zaustaviti mučninu. Kavita je posljednjih dvadesetak godina posvetila istraživanju ove kombinacije, a svoj rad okrunila je konačnim proizvodom – papirom Fenugreen obogaćenim prirodnim začinima koji zaustavlja truljenje.

Kavita je za Fenugreen Fresh Paper dobila i INDEX-ovu nagradu za 2013. godinu! (lp)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije