Svima nam je dobro poznat trenutak kad, nakon što smo dugo pažljivo razmišljali što ćemo pripremiti za ručak, konačno posegnemo za sastojcima, a dočeka nas hrana pokrivena plijesni.
Koliko god pazili da kupujemo samo onoliko hrane koliko nam je potrebno i planiramo obroke, često se dogodi da voće i povrće propadne.
No, ako vas imalo tješi, niste jedini s ovim problemom – studija koju je proveo švedski Institut za hranu i biotehonologiju na zahtjev UN-a pokazao je doista porazan podatak – gotovo trećina proizvedene hrane diljem svijeta se baca. Ovo godišnje čini 1,3 milijardi tona otpada i oko 450 milijardi dolara doslovno bačenih u smeće. Indijsko-američka znanstvenica Kavita M. Shukla odlučila je uhvatiti se u koštac s ovim negativnim trendom. Tijekom jednog od posjeta Indiji Kavita je slučajno popila čašu vode iz slavine, nakon čega joj je baka dala mješavinu začina koja će zaustaviti mučninu. Kavita je posljednjih dvadesetak godina posvetila istraživanju ove kombinacije, a svoj rad okrunila je konačnim proizvodom – papirom Fenugreen obogaćenim prirodnim začinima koji zaustavlja truljenje.
Kavita je za Fenugreen Fresh Paper dobila i INDEX-ovu nagradu za 2013. godinu! (lp)