Mali troškovnik

Koliko doista košta adaptacija kupaonice?

Koliko doista košta adaptacija kupaonice?
Foto: Dom i vrt
1/2
05.11.2013.
u 08:00

Prije negoli se odlučite prostoru udahnuti nov život, izradite detaljan troškovnik, savjetuje Mirjana Mikulec

Adaptacija stambenog prostora vrlo je zahtjevan i složen posao. Dobrom organizacijom te svim potrebnim predradnjama može se uštedjeti mnogo novca i vremena te izbjeći nepotreban stres i u konačnici dobiti prostor kakav želite. Savjetujemo da odredite budžet kojim raspolažete i koji su vam prioriteti pri adaptaciji. Zatražite pomoć stručnih ljudi koji će vam pomoći osmisliti prostor te iscrtati sve tehničke nacrte. Na temelju nacrta izrađuje se troškovnik. Troškovnik je tekstualni opis radova, količine materijala i načina izvedbe, razložen na pojedinačne stavke. On je svakako vrlo bitan dio projektne dokumentacije koji može uštedjeti i vrijeme i novac.
Primjer troškovnika adaptacije kupaonice od 6m2:
1. RUŠENJE I DEMONTAŽE
U ovu stavku uključena je demontaža postojećih sanitarija – kade, WC školjke, umivaonika (cijena demontaže jednog sanitarnog elementa kreće se od 150-250 kn), demontaža radijatora, rušenje svih podnih i zidnih obloga tj. keramičkih pločica (cijena po m2 od 25-40 kn). Potrebno je u ovu stavku uključiti odvoz i zbrinjavanje otpada na deponiju
2. ZAVRŠNI ZIDARSKI RADOVI
Uključeno je ravnanje zidova žbukom, tj. priprema zidova za postavljanje nove keramike (od 30-50 kn/m2), obzidavanje kade siporeksom (400-500 kn) te izravnavanje poda glazurom (40-50 kn/m2)
3. VODOINSTALATERSKI RADOVI
Izmjena instalacija dovoda i odvoda vode te prilagođavanje instalacija novim pozicijama (cijena po komadu od 300-500 kn), montaža sanitarne opreme i radijatora (cijena po komadu od 150-300 kn)
4. HIDROIZOLATERSKI RADOVI
Nabava materijala i postava horizontalne hidroizolacije
5. KERAMIČARSKI RADOVI
Polaganje i fugiranje podnih i zidnih keramičkih pločica (60-150 kn/m2)
6. ELEKTROINSTALACIJE
Izmjena elektroinstalacija po rasvjetnom mjestu (100-150 kn/kom)
7. SOBOSLIKARSKI RADOVI
Bojenje stropova disperzivnom bojom
(20-35 kn/m2)
Kod adaptiranja bilo kojeg prostora obavezno zatražite ponude dva različita izvođača
Treba napomenuti da je prije radova potrebno kupiti svu potrebnu opremu koja ovdje uključuje sanitarne elemente, armature, keramičke pločice, radijator, rasvjetna tijela… Na konačnu cijenu adaptacije kupaonice uvelike utječe odabir opreme čije cijene jako variraju pa je gotovo nemoguće staviti ih kao neku prosječnu cijenu.
Pri odabiru izvođača radova savjetujemo da troškovnik ispune barem dvije građevinske tvrtke kako bi mogli usporediti konačnu cijenu radova. Moramo napomenuti da cijena ponekad nije garancija za kvalitetu. Prije same odluke bitno je uzeti u obzir i rokove izvedbe. Poželjno je i informirati se o referencijama pojedinog izvođača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije