Priča o uspjehu

Kika slavi 40 godina postojanja

Kika slavi 40 godina postojanja
Foto: Dom i vrt
1/4
02.04.2013.
u 16:29

Postepeno se austrijsko obiteljsko poduzeće razvilo u međunarodno poduzeće u sektoru uređenja doma i danas se s 32 lokacije u Austriji i sa sveukupno 23 podružnice u jugoistočnoj Europi ubraja u vodeće trgovine namještajem u Europi.

S otvaranjem prvog kikinog prodajnog centra za opremanje doma 1973. godine započela je priča o uspjehu poduzeća. Postepeno se austrijsko obiteljsko poduzeće razvilo u međunarodno poduzeće u sektoru uređenja doma i danas se s 32 lokacije u Austriji i sa sveukupno 23 podružnice u jugoistočnoj Europi ubraja u vodeće trgovine namještajem u Europi. Ekspanzija i inovativne ideje dopuštaju da poduzeće i dalje u budućnosti računa s uspjehom.

Dr. Herbert Koch, danas predsjednik Nadzornog odbora, osnivanjem kike reagirao je na novi razvoj na austrijskom tržištu. S novom cash-and-carry-trgovinom želio je iskoristiti val diskonata na domaćem tržištu namještaja. 16. lipnja 1973. u Beču je prva kika kao cash-and-carry trgovina otvorila svoja vrata.

- Kad je moj tata tada osnovao kiku nitko nije mogao pretpostaviti kako će se početna cash-and-carry-trgovina razviti u međunarodno uspješnu trgovinu za uređenje doma s „full serviceom“- no koncept je funkcionirao i kupci su ga odmah prihvatili- kaže Paul Koch, današnji direktor grupe kika/Leiner.

Kako se kika smije osvrnuti unatrag već s 40 godina iskustva i uspjeha, zahvala ne ide samo više od 7000 zaposlenika/ica, nego i mnogobrojnim kikinim kupcima koji su mjerodavno sudjelovali u uspjehu poduzeća. Vrijednosti poput tradicije, bliskog odnosa s kupcima i postojanost mjerodavno određuju priču o uspjehu obiteljskog poduzeća.

- Poduzeće Leiner od početka je bilo u obiteljskom vlasništvu i dalje se vodi s generacije na generaciju. Tako kika/Leiner trgovine za uređenje doma uživaju najdulju tradiciju na austrijskom tržištu namještaja - veseli se Paul Koch.

Osnivanje kike proizašlo je iz inovativne ideje za koncept u području uređenja domova u Austriji koji do tada još nije postojao. I ideja je uspjela. Danas se kika pozicionira kao kompetentna trgovina za uređenje domova modernog tipa stanovanja i opslužuje sve segmente tržišta s najrazličitijim zahtjevima i potrebama stanovanja.

Ekspanzija je od početka bila važan sastavni dio kikine priče o uspjehu. 1999. godine kika stječe udjele u tvrtki Michelfeit i time se proširuje za sedam trgovina u Austriji i dvije podružnice u Mađarskoj. Već godinu dana kasnije nekadašnje trgovine Michelfeit nakon faze preuređenja, dijelom s novom arhitekturom, ponovno su otvorene. I preuređenje mnogobrojnih postojećih lokacija prošlih godina govori u prilog stalnom daljnjem razvoju.

U posljednja dva desetljeća, od osnivanja prve kikine kuće u Mađarskoj (Budimpešta) kika je prije svega bila uspješna širenjem na nova tržišta u središnjoj i istočnoj Europi. kika već broji 23 lokacije u Mađarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Srbiji i dalje je u istočnoj Europi na kursu ekspanzije. Samo 2012. godine otvorene su dvije nove lokacije u Slovačkoj (Poprad i Banska Bistryca). Nedavno je otvorena još jedna poslovnica u Hrvatskoj (Zagreb).

- Otvaranja su daljnji korak u nastavku našeg stalnog kursa ekspanzije i jačaju naš angažman na međunarodnom tržištu - kaže Paul Koch, direktor grupe kika/Leiner. Poduzeće s tradicijom tako gleda ususret jednoj uspješnoj budućnosti.

NE PROPUSTITE: Kako zaštititi svoj dom i zakomplicirati život provalnicima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije