Ne zovite majstora

Kapanje slavine, škripu vrata ili brave možemo popraviti sami

popravci
Foto: Thinkstock
1/3
01.11.2014.
u 11:30

I ako nismo vični kućnim popravcima, nije nužno uvijek zvati majstora. Neke stvari možemo jednostavno obaviti sami

Kad voda kapa iz slavine najčešći uzrok je izlozana propusna gumica. Prije nego kliještima ili ključem odvijete slavinu i izmijenite istrošenu gumice, zatvorite glavni ventil. Ako niste to nikad radili, dobro je posao ipak prepustiti nekome iskusnijem.

Kad brava škripi može pomoći ulje. Kapnite nekoliko kapi na jezičak i zapor. Da bi brava bila ravnomjerno podmazana nekoliko puta s kvakom i ključem otvorite i zatvorite vrata. Katkada je potrebno nauljuti i ključ. Ulje je najbolje je ono strojno, ali može pomoći i ono koje se koristi u domaćinstvu. Koristimo ga i kad škripi kvaka ili vrata. Kod vrata nauljite okove.

Foto: pixabay

Ako se brava klima razlog su prevelike rupe za vijke. Bravu treba skinuti, a u rupice staviti komad drveta. Prva pomoć mogu biti šibice, (bez glavice) namočene u ljepilo.

Zapinju li ladice ormara, dobro je donju površinu rubova ladica namazati parafinom.

Foto: pixabay

Začepi li se umivaonik ili sudoper, u većini slučajeva može pomoći gumeno zvono za otčeplljivanje. Pokušajte snažno pumpati nekoliko puta. Ako čujete da "grguće" u cijevi, znači da je posao uspješno obavljen.

>>Provjerili smo što možete popraviti sami, a što nikako ne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije