Vodič za uređenje

Kako odabrati idealne stolce i stol za stan

stol
Foto: Mirjana Mikulec
1/7
06.06.2014.
u 00:00

Kreativnost suvremenih dizajnera danas osobito dolazi do izražaja pri osmišljavanju namještaja za sjedenje, od sofa i fotelja do stolaca i taburea…

Za dizajnere i arhitekte stolac predstavlja jedinstvenu formu koja objedinjuje kreativnost i funkcionalnost u jednom. Svojim zanimljivim linijama i odabirom materijala svaki komad postaje priča za sebe koja istodobno plijeni pozornost i pruža udobnost. Osim što su odličan primjer udobnosti i dobrog dizajna, dizajnerski su stolci korisnicima i znak luksuza te statusni simboli.

Foto: Mirjana Mikulec

Danas su posebno popularni stolci retrodizajna nastali sredinom dvadesetog stoljeća.

Primjerci koji su obilježili arhitektonski i dizajnerski plodno razdoblje moderne i danas izgledaju svježe, originalno i moderno što su glavne karakteristike bezvremenskih komada namještaja. Eksperimentiranje s najrazličitijim materijalima i oblicima koji ih čine jedinstvenima i prilagodljivima različitim prostorima zasigurno je pridonijelo njihovu povratku i popularnosti.

Foto: Mirjana Mikulec

Osim stolaca izrađenih od prozirnog umjetnog materijala, česte su i njihove kombinacije s kromom ili drvenim dijelovima u nastavku konstrukcije. Isto vrijedi i za sve ostale stolce čija je osnova plastična, u bilo kojoj boji ili obliku (obli, duguljasti, niskih ili visokih naslona).

Ako je riječ o takvim blagovaonicama, preporučuje se njihova kombinacija sa stolovima od istih materijala i s istim linijama.

Foto: Mirjana Mikulec

Također, poznato je da se suprotnosti privlače, tako da stolce od pleksiglasa ili plastike možete lako kombinirati s drvenim stolom kako biste cijelu kombinaciju malo utoplili.

Važno je naglasiti da su stolci izrađeni od umjetnih materijala u načelu veoma laki za održavanje, stoga i posebno pogodni za kuhinjske prostore. Prozirni stolovi trpe razne dekoracije, međutim ne i stolnjake. Imate li proziran stol, poigrajte se s predimenzioniranim okruglim ili valjkastim vazama i podlošcima za stol.

Foto: Mirjana Mikulec

Bitno je da materijali kojima dekorirate stol budu od drukčijeg materijala od stola. Dopušteni su porculan, keramika, drvo i bilo koji drugi materijal kojim ćete naglasiti elegantan dizajn stola. Novi materijali, funkcionalnost i ravne linije karakteristike su osnovnog namještaja svake suvremeno uređene blagovaonice.

Foto: Mirjana Mikulec

Lako uklapanje u svaki suvremeno uređen dom omogućit će prozirni stolci, ili u boji, različitih oblika. Na prozirne stolce možete staviti jastučiće koji će uvelike utjecati na konačan izgled blagovaonice, a s obzirom na to da se jednostavno mogu mijenjati, idealan su način za unošenje svježine i promjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije