Stručnjaci stalno upozoravaju - u domaćinstvu koristimo previše različitih deterdženata i kemijskih sredstava za čišćenje i time trošimo novac i ugrožavamo zdravlje. Zato valja ih zamijeniti eko sredstvima izu ostave i hladnjaka. Učinkoviti su i za čišćenje srebrnine. Recepti naših baka otkrivaju i kako!
Napunite posudu toplom vodom i octom pa u nju stavite srebrni pribor za jelo. Ostavite neka stoji pola sata, zatim ga spužvicom istrljajte i krpom osušite. Pribor za jelo opet će dobiti onaj poželjan sjaj, no valja biti na oprezu: ocat je izuzetno snažan i može uništiti metal, pogotovo ako srebro nije dobre kvalitete. Stoga, ne pretjerujte s octom.
Pomagač je i soda bikarbona. Zagrijte vodu u većem loncu, dodajte sodu bikarbonu i potopite srebrninu. Ako kristiti hladnu vodu srebrne predmete u njoj ostavite za nekoliko sati. Starom četkicom za zube uklonite nečistoću s najskrovitija dijelova.
Recepti naših baka preporučuju čišćenje s jestivim uljem i kuhinjskom soli. Crne mrlje na priboru za jelo mogu se istrljati i sokom od limuna i malo sode bikarbone, ali i pastom za zube.
Voda u kojoj se kuhao krumpir također može pomoći. Procijedite vodu kroz sito, dodaje malo octa. Uronite srebro u otopinu pa spužvom ili mekanom četko uklonite tragove oksidacije na srebrnim predmetima.
Bez obzira koji recept koristili, važno je srebrno dobro osušiti i ulaštiti.
malo ko ga ima da bi ga cistio