Rasvjeta

Kako do ugodne atmosfere u domu

rasvjeta
Foto: Mirjana Mikulec
1/6
10.02.2014.
u 00:00

Danas je izbor svjetiljki uistinu velik pa sjajne komade možete pronaći već za stotinjak kuna. Želite li pak dizajnerske komade, budite spremni izdvojiti veću svotu

Dekorativna rasvjeta često je zapostavljena u uređenju doma, međutim ako želite da vaš dom dobije završni akcent i zablista u punom sjaju, o dekorativnoj rasvjeti morate početi razmišljati na samom početku uređenja.

Centralna, osnovna rasvjeta nije ono što će sobu učiniti ugodnom za boravak. Njezina funkcija tu je kako bi osigurala potrebnu svjetlost za svakodnevne radnje, dok je dekorativna rasvjeta ona koja daje prostoru toplinu i dobru atmosferu.

Pri odabiru tipa dekorativne rasvjete vodite računa o namještaju koji posjedujete ili mislite kupiti.

Konkretno, ako imate puno komada namještaja i nedovoljno slobodnog poda, bilo bi dobro da izbjegavate podne samostojeće lampe jer će prostor djelovati skučeno, a lampa neće doći do izražaja. Radije odaberite nekoliko manjih stolnih lampi koje ćete ravnomjerno rasporediti po prostoru kako bi svjetlost bila podjednaka u cijeloj prostoriji, a ne da se dogodi da vam je dio prostorije osvijetljen, dok je drugi dio u mraku.

Ako pak volite čiste prostore s nekoliko komada namještaja i imate mjesta za lijepu fotelju ili ležaljku, izbor atraktivne podne lampe samo će to još više naglasiti.
Vodite i računa o veličini lampe kako vam se ne bi dogodilo da je ona prevelika za vaš prostor i da ga svojom veličinom „proguta“.
Izbor dizajna podne i stolne rasvjete ovisi o vama i vašim afinitetima i budžetu, ali ponuda je danas zaista velika.

Pri odabiru vodite se smjernicom da, ako je vaš namještaj bogat bojama i oblicima, dekorativna rasvjeta dizajnom bi trebala bi biti što jednostavnija. Od najjednostavnijih podnih kugli koje možete pronaći već za stotinjak kuna do kultnih dizajnerskih lampi kao što je to Artemidin Miconos koji neće previše iskakati u prostoru, a uklopit će se u sve stilove.
U suprotnom slučaju, ako je vaš namještaj čistih, jednostavnih linija, u odabiru rasvjete možete si dopustiti veću slobodu u oblicima i bojama. Šarene Tiffany lampe unijet će boju u vaš dom kao i rasvjetna tijela žarkih boja i zanimljivih dizajnerskih oblika koje će idealno odgovarati bijelim, moderno uređenim prostorima.

Lampe sa sjenilima idealan su izbor za one koji žele povremeno unositi promjene u dom. Za manje od sto kuna sjenila možete redovito mijenjati, a oni kreativniji mogu ih i sami presvlačiti.
Zidna rasvjeta također može biti dobar izbor za postizanje dobrog ugođaja, ali to ipak zahtjeva planiranje unaprijed te postavljanje električnih vodova.
Ako ste u fazi gradnje, tada svakako razmislite i o dekorativnoj rasvjeti na stropu koja se prilagođava onome što želite postići. Visoki stropovi dopuštaju vam igranje sa spuštanjem stropa po čijem ćete obodu smjestiti indirektnu rasvjetu čime postižete intimnu atmosferu i odličan efekt.

Kod niskih stropova pak možete spustiti strop u uskoj traci po rubovima prostorije te indirektnom rasvjetom dati dojam da je prostorija vizualno viša.

Za one hrabrije atraktivno je i jeftino rješenje rasvjeta u bojama, idealna za dobivanje futurističkog dojma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije