Spremanje odjeće

Kako do preglednog i urednog ormara

Kako do preglednog i urednog ormara
Foto: Photos.com
1/4
11.11.2013.
u 07:15

Stiglo je vrijeme za reorganizaciju ormara. Savjetujemo vas kako pospremiti i sačuvati ljetnu garderobu

Promjena ljetne i zimske garderobe ponekad je zaista mučan posao – čini nam se kako nakon svake sezone imamo još više odjeće koju treba pospremiti, a kad počnete otpakiravati staru sezonu, ormar kao da je za trećinu manji. Ove godine istražili smo kako učiniti garderobu preglednom i urednom. Iako se većina nas teško odvaja od odjeće, prvi je korak svakako odrediti koji komadi ostaju, a koje sigurno više nećete nositi.
Bez obzira na to hoćete li ih darovati prijateljicama, odnijeti u neku humanitarnu udrugu ili pokušati prodati na buvljaku, sigurni smo da se u vašem ormaru kriju stvari kojima je rok trajanja prošao. Kad svedete garderobu na ono što doista nosite, vidjet ćete koliko je organizacija lakša, a moći ćete i procijeniti što vam još nedostaje za novu sezonu!

Ide i ostaje

Uzmite dovoljno vremena i dvije velike vreće – jednu za odjeću koju ćete pokloniti, a drugu za odjeću koja je u toliko lošem stanju da mora u smeće. Najlakše će biti ako ormar potpuno ispraznite i počnete od početka. Svaki komad (pogotovo onaj koji dulje niste nosili) pregledajte i ponovno presložite. Pravilo je jasno – ako neki komad odjeće niste nosili dvije godine, vrlo vjerojatno i nećete!

Ljeto i zima

Uz male životne prostore i ormari su najčešće mali pa se pouzdajte u savjete naših mama i baka te raspodijelite odjeću na ljetnu i zimsku. Kad ih razvrstate, debele zimske džempere, ali i posteljinu možete pohraniti na druga mjesta (spremišta ispod kreveta ili teže dostupne ladice). Ovako ćete u ormaru dobiti više mjesta za lakšu organizaciju, ali i toliko željenu preglednost.

Mali trikovi

Nakon što ste raspodijelili zimsku i ljetnu odjeću, pripazite pri pospremanju. Kupaći kostim i ručnik za plažu, primjerice, mogu vam zatrebati i zimi odlučite li posjetiti neke toplice s obitelji ili prijateljima, a neki pleteni komadi mogu se nositi i ljeti preko laganije odjeće. Naučite iskoristiti najviše što možete od svoje odjeće – i neke ljetne haljine mogu se nositi zimi na tajice ili uz debele čarape!

Organizacija

Sada je trenutak da se odlučite koji je vaš omiljeni način organizacije. Većina se odlučuje za podjelu odjeće po vrsti (majice, džemperi, hlače...), a oni najpedantniji potom će ih složiti i po bojama. Odličnom se pokazala i tematska organizacija – napravite dio ormara za odjeću za slobodno vrijeme i izlaske, a poslovna i finija garderoba neka visi odvojeno. Oprez: pleteninu nemojte nikad vješati jer gubi oblik!

Vješalice u boji

Dijelite li odjeću po temama, neka svaka ima svoju boju. Ovo je pogotovo korisno u garderobama koje su jednobojne pa nikad ne znate jeste li posegnuli za pamučnom haljinom za šetnju gradom ili za finim kompletićem za poslovne sastanke. Odličan trik je okrenuti sve vješalice u istom smjeru – kad nešto nosite jednom, pri povratku u garderobu vješalicu okrenite suprotno!

Posteljina

Koliko ste puta kopali po ormaru pokušavajući naći navlaku za prekrivač i odgovarajuću jastučnicu te plahtu? Nas je ovaj savjet oduševio – nakon pranja, komplete posteljine posložite i umetnite u odgovarajuću jastučnicu. Tako će vam komplet posteljine uvijek biti nadohvat ruke i spreman za brzinsku promjenu. Čak i kad dođu neočekivani gosti!

Održavanje

Sigurni smo da ste ovoga svjesni, no odjeću i nakon pranja treba njegovati. Različiti mirisi protiv moljaca (preferiramo prirodne varijante – za one koji ne vole miris lavande u nekim dijelovima Hrvatske moljci se tjeraju svježim duhanom) obavezni su ako odjeću pospremate za drugu sezonu, a svježinu možete zadržati i različitim mirisnim vrećicama koje se umeću u ormare uz odjeću.

A cipele?

Poznati “zauzimači” prostora doista su najnezgodniji za pakiranje. Naša preporuka je kupnja prozirnih kutija kroz koje ćete moći vidjeti što je u njima. Ako već imate kartonske kutije, nalijepite na njih opise cipela koje ste u njih pospremili ili, a to je još bolje, isprintajte slike. Nemojte se bojati pakirati više pari u jednu kutiju, a čizme zaštitite od gubitka oblika tako da u njih umetnete stare časopise.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije