Provjerili smo

Kako čuvati vino? Evo, nekoliko dobrih savjeta za rajsku kapljicu!

čuvanje vina
Foto: Promo fotografije
1/4
29.10.2014.
u 09:15

Martinje je pred vratima, uskoro će i pripreme za blagdane. nabavljate li veće količine vina, dobro ih uskladištite

Boce vina na treba čuvati na tamnom mjestu. Ako ih ne možete držati podalje od svjetlosti, umotajte ju u krpu ili stavite u kutiju. Boce vina s plutenim čepom od plute skladištite polegnute, jer se s vremenom čep potpuno osuši, a zrak koji će tada doći u bocu pokvarit će okus vinu.

Temperatura u prostoru za čuvanje vina ne smije biti viša od 24ºC, posebno ako se vino čuva duže vrijeme. Niže temperature nećete naškoditi vinu, tek će usporiti proces odležavanja. Za duže čuvanje vina treba voditi računa i o vlažnosti. Idealna vlaga je oko 70 posto. Vina nikad ne držite u plastičnim bocama. Ako vino čuvajte u bačvama, dignite ih na čvrsto postolje.

Foto: Promo fotografije

Kad se odlučite vino poslužiti, pazite da to bude pri idealnoj temperaturi. Crveno, roze i suha bijela vina poslužite na temperaturi od 8 do 12 ºC, pjenušce i šampanjce rashladite na 6 do 8ºC, lagana crna vina služite na 13, a tamna na 15 do 19 ºC.

Foto: Promo fotografije

>>Vinski dodaci s Noine arke

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije