LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Kak se šika - mjesto koje bi moglo postati kultno, i to s pravom!

Riječ je o kafiću koji je ujedno galerija, koji svojim eklektičnim stilom mami i oduševljava, koji spaja zanimljive komade namještaja i još zanimljivija umjetnička djela, što i ne čudi kada se iza projekta skriva akademska slikarica Mihaela Olujić
09. kolovoza 2017. u 08:37 0 komentara 3017 prikaza

Ako ste nedavno prolazili Ilicom, moralo vam je za oko zapeti novo, neobično i beskrajno cool mjesto, popularnog starozagrebačkog imena “Kak se šika”. Riječ je o kafiću koji je ujedno galerija, koji svojim eklektičnim stilom mami i oduševljava, koji spaja zanimljive komade namještaja i još zanimljivija umjetnička djela, što i ne čudi kada se iza projekta skriva akademska slikarica Mihaela Olujić.

 | Autor :

– Želja mi je bila otvoriti galeriju, a vidjela sam je kao životnu, tj. u stvarnom vremenu. Zamisao je bila objediniti trenutak inspiracije, kreativnosti i svakodnevni život. Kao umjetnica volim pomalo boemski trenutak opuštanja, interakcije s ljudima, druženja, a ujedno i stvaralačkog dijaloga – govori vlasnica ističući:

 | Autor :

– Ilica 93 lokacija je u blizini Britanca i ALU, dakle neki umjetnički đir, a obilježava je unazad nekoliko godina sajam antikviteta vikendom pa smo ambijent uredili u tom kontekstu. Moj suprug i ja odlučili smo realizirati tu našu ideju galerije i kafića u jednom. I našli smo prostor koji omogućava i prostor za atelje na katu i krenuli s realizacijom. Moj je suprug znao samo da vidi prostor u živim bojama. I vizija se počela ostvarivati, konkretno angažirali smo našeg prijatelja dizajnera Ivana Littvaya. Naš zahtjev bio je da prostor bude suvremen, a namještaj koji daje životni duh i kvalitetu ugođaja tj. patinu nekog prošlog nabavljen je preko tvrtke Stilus classicus.

 | Autor :

Iako, kada čujete da se u prostoru skrivaju antikni komadi namještaja, glasovir, pod od epoksi smole, sve djeluje naoko nespojivo, rezultat je baš suprotan – jednostavno očaravajući. Naime, čim kročite u prostor, očarat će vas svojim šarmom, tim spojem modernog i retra, a posebno je šarmantna mala terasa s koje se pruža pogleda na gradsku vrevu iz debelog hlada. No, kao što smo rekli, nije riječ samo o kafiću već i o galeriji.

– Trenutačno su na zidovima izložena moja djela koja su već u privatnoj kolekciji, riječ je o svojevrsnoj mini retrospektivi počevši od najranijih radova. Ovi radovi nisu na prodaju, ali u rujnu pripremam novu izložbu koja će biti prodajna. Dakle, dođete na kavu, a odšećete s predivnom slikom.

Naravno, otvaranje kafića bilo je prvi korak, no Mihaela tu ne staje:

– U budućnosti planiramo omogućiti što više kulturnih događanja intimnog karaktera. Koncerti, poetske večeri, multimedijalna umjetnička interakcija... s tendencijom da se što vise izričaja počne odvijati u različitim umjetničkim područjima. Želimo poticajno djelovati na kreativni rad i tako uljepšati svakodnevno okruženje te učiniti umjetnost dostupnom ljudima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.