IKEINA DIZAJNERICA

'Kad vidimo što volite, osmislit ćemo nešto i za vas Hrvate'

Johanna Jelinek
IKEA
10.07.2014.
u 12:08

Jedna od autorica Ikeinog namještaja, Johanna Jelinek, otkrila nam je kako se može postati članom dizajnerskog tima te švedske tvrtke

Biti dijelom Ikeina dizajnerskog tima zvuči kao posao iz snova. Sudeći prema riječima Ikeine dizajnerice Johanne Jelinek (Žuži joj nije u rodu), nije to daleko od istine, no u to se ulaže i puno napora, inventivnosti...

– Ovaj je posao izazovan jer Ikein namještaj podrazumijeva puno više od estetskog dojma. Moramo ga učiniti maksimalno funkcionalnim, prilagoditi ekonomičnim pakiranjima, ekostandardima, omjeru cijene i kvalitete... – objašnjava Jelinek i otkriva kako unutar te švedske kuće gledaju na reputaciju kopiranja ekskluzivnih dizajnera.

– Događa nam se da proizvodi ispadnu slični nečijoj drugoj kolekciji jer su trendovi isti i svi jednako pokušavamo odgovoriti zahtjevima tržišta. Iako želim da nešto bude jedinstveno, dogodi se da gotovo isti komad vidim u tuđem katalogu nakon nekoliko mjeseci. No, Ikea nikoga ne kopira.

Štoviše, Ikeini dizajneri za potrebe malih kolekcija za neka specifična tržišta intenzivno istražuju navike i kulture. Rusi, primjerice, traže krevete veće od klasičnih dimenzija, Kinezima se kreiraju niži stolići...

– Prvo Ikea treba provesti neko vrijeme na hrvatskom tržištu pa ćemo vidjeti možemo li možda vašim potrebama prilagoditi neke proizvode.

A domaći ambiciozni dizajneri teško da će ih u tome preduhitriti i da će neki njihov komad ući u neku Ikeinu kolekciju.

– Dolaze nam skice brojnih prototipa namještaja, ali nam ti proizvodi u tom trenutku rijetko trebaju. Kod nas se zapošljavaju uglavnom studenti koji su tu radili kao praktikanti. No, onaj tko misli da ima ideje za nas svakako može kontaktirati sa šefom dizajnerskog odjela.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Nikad robom
Nikad robom
19:02 10.07.2014.

dobrodošlica ikei u hrvatsku. napokon će i kod nas biti moguće kupiti dobar, lijep i ne preskup namještaj.

DU
Deleted user
19:12 10.07.2014.

Ja volim nisku cijenu namještaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije