SAM SVOJ MAJSTOR

Najjeftiniji makeover: osvježite i uljepšajte stan tapetama

retro tapete
Foto: Thinkstock
09.10.2020.
u 06:33

Osim retro uzoraka iz 70-ih na tapetama, popularne su i one sa cvjetnim i orijentalnim motivima, prugicama ili monokromne ali s posebnim sjajem ili reljefom

Nova boja zidova ili njegovih dijelova jedan je od najjeftinijih načina kako ćete u interijeru postići efektnu promjenu. Osim boja, isto vrijedi za zanimljive detalje te tapete, koje su se prije nekoliko godina vratile na naše zidove i postale jako popularne. I to u svim mogućim bojama i uzorcima.

Osim vretro uzoraka kakvi su se koristili tijekom sedamdesetih, popularne su i one sa cvjetnim i orijentalnim motivima, prugicama ili monokromne sa sjajem ili reljefom koje su naročito efektne kada ih stavljamo na jedan ili samo dio zida u prostoriji.

Možda će vas tapete malo više koštati od bojanja zdiva, ali su svakako praktičnije od običnog premaza i dulje će trajati. Osim toga, s tapetama ćete još više pojačati dojam preobrazbe u interijeru, a da nećete izgubiti ništa više vremena na njihovo postavljanje.

Još više ćete uštedjeti ako ih sami postavite. Nije nimalo komplicirano i možete to sami učiniti, bez ičije asistencije. Prije nego krenete, osim kupnje tapeta, bitno je znati nekoliko korisnih informacija.

 

Foto: pixabay

1. Osim tapeta, potrebni su vam metar, posebno ljepilo, skalpel, četka ili valjak za nanošenje ljepila i valjak ili 'ravnalo' kojim ćete ravnati tapete. I naravno, potreban vam je stol za rezanje tapeta i spužvica. Možete to učiniti i na kuhinjskom stolu, no morate ga obložiti najlonom ili starim plastičnim stolnjakom kako ne biste oštetitli površinu skalpelom ili ljepilom.

2. Svake tapete imaju uputstvo za stavljanje – neke se čak ne moraju premazivati, nego se ljepilo stavlja na zid.

3. Stol na kojem se režu tapete mora biti ravan i stabilan, a zid suh. Nemojte nipošto odmah iza bojanja zidova stavljati tapete, jer treba nekoliko dana da se posve posuše. Tek onda lijepite na njih tapete – u suprotnom neće uspjeti nego će se odljepljivati.

4. Također, prije ljepljenja tapeta očistite zid od neravnina brusnim papirom. Skinite čavliće ako ih ima i zagletajte udubine. Pričekajte da se glet masa osuši.

Foto: pixabay

5. Ako je veća površina koju oblažete tapetama, krenite od one strane do koje dopire više dnevne svjetlosti i sunca.

6. Uz pomoć libele ljepite tapete na zid po pravim kutem, a možete olovkom lagano po zidu označiti linije na koje ćete ih pravilno zalijepiti.

7. Ako imate tapete s dezenom, pazite na uzorak i da se oni nastavljaju jedan na drugi. Isto tako, između traka ne smije biti razmaka, ali ni preklapanja.

8. Tapete nakon ljepljenja ravnate i istiskujete zrak ispod valjkom. Višak ljepila odstranite vlažnom spužvicom.

>>Prekrasan dom na četiri etaže: retro detalji u modernom okruženju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije