Trikovi za lijep interijer

Jednostavnost i detalji ključni za uređenje u mediteranskom stilu

mikulec
Foto: Promo fotografije
1/3
08.07.2014.
u 00:00

Mediteranski stil u svojoj je osnovi jednostavan, lagan i funkcionalan. Glavna je odlika stila pronalaženje idealne ravnoteže između interijera i okoliša. Da bi se to postiglo, najčešće korišteni materijali upravo su prirodni. Dominantni su kamen i borovo drvo. To se posebno odnosi na podove, koji se mogu alternativno prekriti i pločicama terakote. Ako se odlučite za drvene podove, nemojte ih obložiti klasičnim parketom, nego grubljim većim daskama drveta koji se može lakirati ili obojiti u tanje ili deblje namaze bijele boje. Ovaj stil podnosi i neobrađeni mramor, posebno ako je riječ o unutarnjim stubama.

Praktičan namještaj

I zidovi su često izrađeni od kamena u svom izvornom obliku, koji se potom može i osvježiti bojama okoliša vašeg doma (terakota, nježne boje agruma ili lavande). Isto vrijedi i za ravne, klasične zidove. Bojama se možete poigrati i tako da tamnijom nijansom obojite samo jedan zid dok će ostatak zidova biti u prirodnoj bijeloj.

Foto: Promo fotografije

Namještaj mora biti praktičan, jednostavnih linija i gotovo u pravilu izrađen od lagane borovine u njezinoj prirodnoj boji. Alternativno, on se može obojiti u tipične mediteranske boje. Stolovi i stolci nikako ne smiju biti glomazni, iako to pravilo ne vrijedi i za škrinje, koje su izrađene od masivnijeg drveta i služe, uz lagane ormare od borovine, kao dodatak za odlaganje različitih predmeta. Uz drveni namještaj vrlo će se dobro uklopiti i namještaj izrađen od kovanog željeza.

Lagani materijali

Tekstil koji se aplicira na namještaj (npr. na sofu ili stolice) mora biti lagan i prirodan – idealni su svila i pamuk. Isto je pravilo i za zavjese – one neka budu svijetle i od laganih prirodnih materijala (osim kada je, primjerice, riječ o marokanskom stilu u kojem prevladava teža svila zagasitijih tonova). Tepiha gotovo da i nema, a ako ipak na njima inzistirate, tada izaberite jednostavnije pamučne, gotovo jednobojne varijante.

Kuhinje su u mediteranskoj kulturi središnje mjesto okupljanja. Uz obvezni lagani drveni namještaj jednostavnih linija (kuhinjske ormariće, stol i stolce), dodajte detalje koji će dati atmosferu doma: na zidne police objesite lance češnjaka i sušenih smokava, a na stol stavite vrč ispunjen mediteranskim začinima (bosiljak, mažuran, grančice origana i lovora). Kako je u mediteranskom stilu neizbježan element voda, nećete pogriješiti ako na jedan zid u kuhinji postavite i starinski željezni umivaonik, koji će osim praktične imati i ulogu zanimljiva dekora.

Foto: Promo fotografije

Rasvjeta u ovako uređenom prostoru neka bude što sličnija prirodnom svjetlu. Dodaci interijeru za stvaranje mediteranskog stila važni su.
 Nećete pogriješiti ako na police stavite keramičke posude, zidovi se mogu osvježiti laganim akvarelima s morskim motivima, a u kuhinji će dobro "sjesti" slike s motivima mrtve prirode. U mediteranskom prostoru nemojte zaboraviti i na uređenje balkona ili terase! Glavni materijal tog izuzetno važnog dijela životnog prostora, posebice u ljetnim mjesecima, neka bude kamen, neobrađen mramor ili terakota-pločice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije