Ladanjske kuće

Jednostavna pravila za rustikalno uređenje

ladanje
Foto: Promo fotografije
1/6
30.05.2014.
u 00:00

Pri uređenju ladanjskih kuća koje su ponajprije namijenjene odmoru i uživanju u netaknutoj prirodi koja ih okružuje, potrebno je prije svega koloritom i materijalima odražavati njihov neposredni okoliš. Najistaknutiji i najupečatljiviji dio interijera, od podnih do zidnih obloga pa sve do netaknutih grubih krovnih greda, koje su neizostavan dio dekora, činit će sve vrste autohtonih drva (bukva, hrast, kesten…).

Kontinentalne kuće

U ladanjskim kućama u kojima se želi naglasiti rustikalni „štih“, osnovni kolorit činit će varijante smeđe i zelene, nadopunjene crvenom, plavom ili žutom.

U kontinentalnim ladanjskim kućama preporučujem masivan drveni namještaj, koji stilski prati glavne odrednice svojstvene lokalnoj kontinentalnoj rustici – ormari i komode mogu imati izrezbarene ukrasne detalje te fino obrađene nožice prekrivene različitim mat premazima, ali i one koji mogu otkrivati čudnovate oblike prirodnih godova drva jer same po sebi pružaju originalan dekor namještaju.

Foto: Promo fotografije

Masivni drveni namještaji i platneni detalji učinit će dom rustikalnim

Uz uobičajene masivne drvene stolove obvezni su i drveni stolci, a dobro će izgledati i jednostavne klupe od grubljega, neobrađenog drva, naročito u prostorima veće kvadrature. Fotelje i sofe neka budu jednobojne, presvučene ugodnim, toplim materijalom tamnozelene ili smeđe boje – dobrim će se rješenjem pokazati ako se istovjetan materijal nađe i kao gornja zavjesa koja će ujedno biti i dobar toplinski izolator za zimskih mjeseci. Sagovi mogu biti pamučni ili vuneni, a za postizanje pravog rustikalnog užitka predlažemo tradicionalne u višebojnim širim prugama.

Foto: Promo fotografije

Detalji poput starog posuđa mogu biti ukras, ali u njih možete posaditi i cvijeće ili ih koristiti kao vaze

U kuhinjskim prostorima valja razmisliti o tradicionalnim krpama na zidu s porukama – ovakvi autentični starinski ukrasi mogu se prilično povoljno naći na sajmovima antikviteta. Osim obveznoga kredenca, kuhinjski aparati poput štednjaka idealna su „retro“ linija, inspirirana starinskim štednjacima naših baka u kojima su se ložila drva. Gornje kuhinjske elemente zamijenite drvenim zidnim policama.

Foto: Promo fotografije

Kuhinja i pribor nek budu u prirodnim tonovima i od prirodnih materijala

Od ostalog dekora svakako preporučujem grubo zemljano posuđe i starinske predmete izrađene od željeza i mjedi. U spavaćim sobama najbolje će izgledati viši drveni kreveti s povišenim drvenim uzglavljima. Uz ormare nikako se ne smije zaboraviti i na škrinje, koje su i preteče današnjih ormara i komoda. Ako ne možete nabaviti originalne, starinske, predlažemo da kod stolara naručite kopije.

Igra motivima

Škrinje će ne samo riješiti problem odlaganja suvišnih stvari, već i stvoriti autentičniji doživljaj. Škrinje se također mogu oslikati motivima veselih rascvjetanih ruža ili jorgovana ili pak samo obojiti debelim premazima zelene ili smeđe boje. Sa svake strane kreveta postavite dva rustikalna noćna ormarića s noćnim lampicama koje izgledom podsjećaju na starinske „petrolejke“. Za kupaonice predlažem oblaganje dijela zida u drvo ili kamen te starinske kade s mjedenim nožicama.

Foto: Promo fotografije

Odlično mjesto za nabaviti detalje su sajmovi antikviteta

Umivaonici bi, idealno, trebali biti oblika starinskih lavora, a slavine od mjedi. Kao i prije spomenute škrinje, i neke druge komade namještaja možete dati oslikati motivima karakterističnim za domaću kontinentalnu rustiku. Takvi motivi dobro će izgledati na, primjerice, vratašcima kuhinjskih vitrina ili naslonima drvenih stolaca. Nikako se ne bi trebalo zaboraviti i mogućnost oslikavanja staklenih površina namještaja. Sve je popularnije i oblaganje zidova kamenom te otvorenih kamina.

Foto: Promo fotografije

Možete se igrati i neočekivanim retro bojama poput zelene

Otvoreni kamini tražit će i mjedene posude za odlaganje pepela, a za odlaganje cjepanica drva predlažem drvene škrinje koje ćete smjestiti pored peći/kamina. Viseće rasvjetno tijelo u kuhinji neka bude metalno bijelo s plavim ili crvenim tankim rubom, dok u sobe možete postaviti nešto raskošnije lustere od mjedi. Alternativno, lijepo će izgledati i lampe od šiblja.

U eksterijerima dobro će izgledati stara korita ili metalne kante za vodu ispunjene cvijećem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije