Srednje dnevne sobe

Jasne linije na kojima svatko može dograditi - vlastiti stil

Jasne linije na kojima svatko može dograditi - vlastiti stil
Foto: Dom i vrt
1/6
15.10.2013.
u 21:59

Za dnevnu sobu osrednje veličine rješenje je minimalizam razigran detaljima

Mnogi moderni stanovi s dnevnim boravkom, srednje veličine, imaju spojenu kuhinju i blagavaonicu, dnevnu sobu. Takav prostor omogućuje komunikaciju ukućana koji u isto vrijeme mogu biti zabavljeni raznim aktivnostima, a pojednostavljuje i neke dnevne rutine poput objedovanja ili sl.

RASVJETA - Za ambijentalnu rasvjetu valja rasporediti samostojeće zglobne lampe u različite kuteve dnevnog boravka

- Tko se odluči na takvo rješenje bit će u skladu sa najnovijim arhitektonskim trendovima - napominje i magistra arhitekture i urbanizma Deana Matić.
U svakom slučaju, valja imati na umu da interijer dnevnog boravka srednje veličine definitivno ne smije imati suvišnih komada namještaja ma koliko oni bili čistih i jasnih linija. Za uređenje takvih prostora rješenje je minimalizam elemenata namještaja, nadopunjen detaljima koji će unijeti dinamiku u prostor. Ugođaj će zaokružiti komode, vitrine, police, rasvjetna tijela...
Odiše profinjenošću
- Suvremeni dizajn i moderna elegancija počivaju na minimalizmu. Minimalistički uređen prostor odiše profinjenošću. Njegova ljepota odražava se u pojednostavljenju, čistoći postignutoj uz minimalno korištenje elemenata, poput geometrijski precizno oblikovane sofe i stolića glatke i sjajne površine.


IGRA BOJA - S bijelom bojom ne može se pogriješiti, a dopušteno je dopunjavanje jarkim bojama, 799 kn (Artrasvjeta)

Najčešće su oblici definirani jasnim pravocrtnim linijama što može djelovati odviše strogo i hladno bez imalo strasti. Prostor je u tom slučaju rasterećen svega suvišnog. Oblikovanje se svodi na jasne forme sa izraženim odsustvom ornamenata - pojašnjava arhitektica Matić. Minimalizam, kao baza dnevnog boravka srednje veličine, definitivno je idealno rješenje uz dopunjavanje elementima različitih stilskih karakteristika. Na taj način, kaže, svatko može dograditi i dio vlastitog izražaja koji se vrlo jednostavno ukomponira u prostor.
Izražajan luster
Rasvjetna tijela, dakako, neizostavni su detalji i u osrednje velikim dnevnim sobama. Obavezan je, ističe naša sugovornica, veliki luster centralno smješten u zoni sjedenja.

MODERNO - Da bi ostavili dojam poslužite se neobičnim i otkvačenim lusterom koji će dominirati prostorom, 1999,99 kn (Emmezeta)

S tim da, kako kaže, stilski ne mora pratiti cijeli dnevni boravak. No, treba paziti da uz izražajan luster lampe trebaju imati diskretniji dizajn. Vrijedi, naravno i obrnuto. Malo zelenila unijet će svježinu u prostor, a vezom dnevnog boravka kuhinje i blagovaonice, osim funkcionalnosti, dobiva se i na prostranosti te transparentnosti.
Dobar savjet zlata vrijedi:
1. Premalo dnevnog svjetla
Ako dnevna soba ima manje dnevnog svjetla od ostatka stana, za početak prekrižite zavjese, a ako boravak ima puna vrata razmislite da ih zamijenite staklenima kako bi propustili što više svjetlosti iz ostatka stana.
2. Ne bojte se kombinacija stilova
I dnevne sobe srednje veličine podnose kombinaciju stilova. Recimo, moderna garnitura za sjedenje dobro će se složiti s orijentalnim tepihom. Također, dvije fotelje mogu biti različitog stila, a dobra je kombinacija i, primjerice, modernog i art decoa.
3. Dašak glamoura
Da bi se dnevni boravak začinio s malo glamoura dozvoljeno je koristiti i jake boje kao što je ciklama, crvena ili ljubičasta. Ali, ne treba pretjerivati pa je bolje izabrati, recimo, jednu tirkiznu fotelju nego cijelu garnituru u toj boji.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u urbani obiteljski dom na periferiji Zagreba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije