Mala škola uređenja

Iskrivljeni tlocrti prečesta su pojava, evo na što sve morate pripaziti!

Thinkstock
12.05.2018.
u 06:27

Nažalost, nerijetko se događa da se neiskusnog kupca stana lako zavara “iskrivljenim tlocrtom”. Zbog toga morate biti na oprezu jer bi vam se moglo dogoditi da vam se prezentira tlocrt naoko s idealnim mjerama prostorija

Tražite li stan a niste sigurni kako odabrati stan s kvalitetnim tlocrtnim rasporedom, dobro će vam doći neki moji savjeti. Kupujete li stan u zgradi koja je još u gradnji trebali biste znati da tijekom gradnje nerijetko dolazi do promjena u tlocrtu što rezultira neusklađenošću između početnog odabranog tlocrta i izvedenog stanja na kraju. Zbog toga se mnogi odluče kupiti gotov stan koji mogu razgledati i potpuno doživjeti njegovu orijentaciju i lokaciju. Prednost je kupnje gotova stana i to što možete osjetiti cjelokupni vizualni dojam, dimenzije i oblik prostorija te dostupnost dnevnog svjetla u stanu.

Foto: Thinskstock

Nisu svi tlocrtni nacrti jednako kvalitetni, no ipak bi i oni najlošiji morali zadovoljiti minimalne standarde za normalne uvjete stanovanja

Nažalost, nerijetko se događa da se neiskusnog kupca stana lako zavara “iskrivljenim tlocrtom”. Zbog toga morate biti na oprezu jer bi vam se moglo dogoditi da vam se prezentira tlocrt naoko s idealnim mjerama prostorija, a u stvarnosti biste se mogli susresti s problemima kao na primjer da na tlo­cr­tu ne bude obi­lje­že­na vi­si­na pro­sto­ri­ja na najvišem ka­tu. Vr­lo če­sto visina je puno niža na po­je­di­nim di­je­lo­vi­ma zbog kosi­ne kro­va a pro­zo­ri su mi­ni­mal­nih ­dimenzi­ja što ujedno otežava optimalno iskorištavanje cijele površine prostora.

Foto: Thinkstock

Pripazite i da vas ne zavara naoko idealan tlocrt, a može se dogoditi da dnevni boravak nema slobodnog zida za TV zonu ili pak u spavaću sobu ne stane bračni krevet. Ako ga nekako i uspijete smjestiti, problem može biti prenatrpanost i onemogućeno slobodno kretanje oko kreveta. Rezultat lošeg tlocrtnog rasporeda mogu biti instalacijske vertikale smještene na različitim pozicijama stana koje onemogućavaju optimalno namještanje kao i dugi, uski i neiskorišteni hodnici. Također, prevelika terasa u odnosu na kvadraturu stana smatra se lošim tlocrtnim rješenjem.

Foto: Thinkstock

Dobrom tlocrtnom organizacijom smatra se stambena jedinica u kojoj su sve prostorije u ispravnom međusobnom odnosu uz što kraću međusobnu komunikacijsku vezu. Svaka prostorija trebala bi imati jasno određenu namjenu s dovoljno mjesta za odgovarajući namještaj i slobodni prostor za neometan rad i kretanje. Želim posebno naglasiti važnost tlocrta dnevnog boravka jer je to dio stana u kojemu ćete provoditi najviše vremena. Zato posebnu pozornost obratite na njegovu orijentaciju koja bi trebala biti (najidealnije je) prema jugu i jugozapadu zbog optimalne iskoristivosti dnevnog svjetla. Dnevni boravak tre­bao bi ima­ti naj­kra­ću ve­zu s kuhinjom tako da s njom tvori jednu cjelinu. Važno je da ima pre­gle­dnu vi­zu­ru na ulaz kao i ne­po­sre­dnu ve­zu s gla­vnim ko­munikacijskim prostorom, a preko nje­ga ve­zu i s osta­lim pro­sto­ri­ja­ma u sta­nu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije