prepišite!

Inspiracija za uređenje potkrovlja - 3 ideje za ugradnju krovnih prozora

Foto: Velux
1/8
24.06.2021.
u 13:33

Veliki prozori od poda do stropa ili velike krovne stijene koje se nadovezuju na bočne zidove dodat će puno svjetlosti i stvoriti romantični prizor, a njihovim otvaranjem postići ćete efekt balkona

Uređenje potkrovlja san je mnogima koji bi željeli uživati u atraktivnom i originalnom stambenom prostoru, stoga je život u potkrovlju po mnogočemu poseban i jedinstven. Mnogi dizajneri i umjetnici u ovakvim prostorima imaju priliku realizirati svoje originalne ideje te im je uređenje potkrovlja veliki izazov.

Foto: Velux

Poseban užitak pri uređenju potkrovlja je upravo taj što visina i određeni nagibi krova čine posebnost i izražajnost koja se ne može nikada dobiti u prostorima s ravnim stropovima. Osim toga, ovakvi prostori najčešće su opremljeni krovnim prozorima koji omogućuju više osvijetljenosti od onih klasičnih, vertikalnih. Ovisno o kutu nagiba u odnosu na prirodni izvor svjetlosti, stvaraju se lomovi svjetla i sjene te prostoru daju dodatni efekt i čine ga atraktivnim čak i bez namještaja.

Foto: Velux

Velux je nedavno predstavio novu kolekciju sjenila na primjeru potkrovlja u kući obitelji Mihić, a nama su pak za oko zapela tri načina slaganja krovnih prozora koje imaju u svojoj ponudi: dvostruki krovni prozori, četverostruki i oni koji se otvaraju stvarajući dojam balkona.

Ipak, pri kupnji doma u potkrovlju treba imati na umu da krovni prozori koji gledaju samo u nebo s vremenom postanu dosadni te je dobro imati i druge otvore. Život u potkrovlju ima poseban šarm i šteta je tavan u obiteljskoj kući ili stambenoj zgradi koristiti samo za odlaganje stvari. Obnova može biti financijski isplatljiva, bitno je samo znati odabrati prave materijale i namještaj.

Foto: Velux

Prije samog početka uređenja provjerite koji su sve građevinski zahtjevi nužni u vašem budućem domu. Posavjetujte se s arhitektom kako biste najbolje iskoristili prostor, kao i o tome kako ćete provesti sve potrebne instalacije, kao što su struja, voda, plin i drugo. Također biste trebali pozvati statičara kako bi vam mogao potvrditi da podne i stropne grede mogu izdržati adaptaciju i buduću stambenu namjenu. Provjerite i krov radi eventualne dotrajalosti ili oštećenosti. Ako je potrebna djelomična adaptacija ili pak zamjena cijelog krovišta, sada je idealna prilika za takvu vrstu radova. Ne smije se štedjeti na kvalitetnim materijalima kako ne bi došlo do prokišnjavanja i vlage. 

Foto: Velux

Prednost potkrovlja je ta što ovdje nemamo nosive zidove pa možemo pregrađivati kako želimo uz mogućnost "open space" izvedbe. Iskoristivost čitavog prostora u potkrovlju ovisi o visini nadozida ispod kosih krovnih ploha. Visina stropa u konačnici određuje koju vrstu i koliko namještaja vaš novi dom zahtijeva. Središnja visina stropa trebala bi iznositi najmanje 250 cm kako bi se mogla nesmetano koristiti za boravak i kretanje. Ako središnja visina u potkrovlju dopušta (a može dosezati čak i pet-šest metara), moguće je u tom dijelu smjestiti galeriju, koja je atrakcija i prostoru daje poseban šarmu. 

Foto: Velux

Niske zone ispod krovnih ploha najkritičnije su točke za uređenje i namještanje prostora. Kako bismo što efikasnije iskoristili niske zone ispod krovnih ploha, na primjer u dnevnom boravku, preporučuje se u tom dijelu smjestiti sjedeću garnituru. Pri postavljanju garniture moramo imati na umu da od nadozida bude dovoljno udaljena te da prilikom ustajanja budete u zoni koja je visoka minimalno 200 cm.

Foto: Velux

Teško pristupačan prostor smatra se onaj kojemu je visina nadozida do 60 cm. Postavljanjem ugradbenih ormara u ovakve zone dobit će se skladišni prostor za odlaganje stvari koje ne koristimo prečesto. Fronte ovakvih prostora možemo obojiti u boju zida i izbjeći postavljanje ručkica te tako spremište učiniti potpuno neutralnim u prostoru.

Foto: Velux

Želite li formirati radni kutak, najidealnije mjesto za radni stol je također uz nadozid. Treba samo imati na umu da stolac treba biti udaljen oko 110 cm od nadozida kako bi to osiguralo nesmetano ustajanje ispod krovne plohe ako je nagib krova 30. U spavaćoj sobi krevet smjestite u dijelu prostorije s nadozidom nižim od 170 cm, a visoke zidove zadržite za postavljanje ormara za vješanje odjeće. Idealno mjesto za postavljanje ležeće kade u kupaonici je također uz nadozid, kao i za wc školjku a da se pri tome pazi da visina osigurava nesmetano kretanje. Kosine iskoristite i za postavljanje kuhinje po mjeri.

1/21

Krovni prozor u kuhinji također će dobro doći za postizanje jače osvijetljenosti koja je u kuhinji itekako potrebna. Osim svih nabrojenih vrlina, potkrovlja nažalost imaju svoje mane i nedostatke. Jedan, možda čak i najvažniji nedostatak, jest taj da su potkrovlja posebno osjetljiva na promjene sezona. Ljeti je znatno toplije, a zimi hladnije u usporedbi sa stanovima na drugim etažama. Stoga posebnu pozornost treba obratiti na ugradnju termoizolacije u krovne kosine. Važno je znati da će se novac utrošen na kvalitetnu toplinsku izolaciju višestruko vratiti uštedom energije. Za postizanje željene sobne temperature potrebno je predvidjeti i kvalitetno riješiti sustav grijanja i hlađenja. Klima-uređaj u potkrovlju nužan je za vrijeme ljetnih vrućina, a osobito ako se u prostoriji kuha i spava. Odabir prozora ima jednu od najvažnijih uloga u uređenju potkrovlja. Prije odabira vrste prozora potrebno je odrediti koliko će svježeg zraka i prirodnog svjetla biti dovoljno da bi prostor koji uređujemo bio dovoljno prozračan i osvijetljen. 

Foto: VELUX

Prilikom ugradnje krovnih prozora važno je imati na umu da se prozori ne postavljaju previsoko kako se ne bi onemogućio pogled iz sjedeće pozicije. Veliki prozori od poda do stropa ili velike krovne stijene koje se nadovezuju na bočne zidove dodat će puno svjetlosti i stvoriti romantični prizor, a njihovim otvaranjem postići ćete efekt balkona.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije