“Dva | tri”

Industrijski dizajn na hrvatski način

dva tri
Foto: Dva Tri
1/6
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
18.02.2014.
u 00:00

Kreativni dvojac od hobija napravio biznis s namještajem

Bilo je samo pitanje vremena kada će se Hrvati “zakačiti” za industrijski dizajn, a jednako tako i koji će produkt-dizajner prvi “nanjušiti” interes i ponuditi na tržištu domaći proizvod prihvatljivih cijena i dobrog dizajna. Ivan Filković i Igor Mrakužić, kreativni muški dvojac iz nedavno pokrenutog brenda “Dva | tri” u biznis izrade namještaja ušli su sasvim slučajno.

No ne i bez znanja jer se Igor inače bavi uređenjem interijera, ali svakako bez namjere da u samo tri-četiri mjeseca, otkako su krenuli, postanu prepoznati kao “oni naši dečki što se bave industrijskim dizajnom”.

Foto: Dva Tri

Rustikalni drveni stolac može poslužiti za stolom u blagovaonici, ali i uz glasovir gdje ga je smjestio jedan od naručitelja.

– Iz hobija smo napravili jedan stol čijom smo se završnom slikom pohvalili prijatelju. Onda je on poželio da mu napravimo nešto slično pa se javio i drugi, pa treći... Nakon stola počeli smo raditi vješalice i priča se razvila... Ubrzo smo počeli izrađivati namještaj po mjeri i zasad smo jako zadovoljni kako posao napreduje – kaže Ivan Filković.

Foto: Dva Tri

Od starih cijevi i odbačenog komada drva nastao je ovaj stolić za dnevni boravak. Ima mogućnost zaokretanja, odnosno prilagođavanja prostoru.

I Igor i on inače su tehničke struke, a uz izradu namještaja imaju stalne, odnosno honorarne poslove. No vješti su s alatom i obojica imaju smisla za ovaj trendovski dizajnerski stil pa slobodno vrijeme sa zadovoljstvom posvećuju baratanju starim željezom, kliještima, čekićima... Za jedan veći stol trebaju im dva-tri dana, dok lampu ili stolicu mogu izraditi za jedan dan.

– Radimo ono što volimo i to nam je najveća motivacija i inspiracija. Budemo totalno nabrijani kad nešto izrađujemo i međusobno se nadopunjujemo idejama. Kod nas je industrijski namještaj tek sada postao popularan iako je u svijetu hit već nekoliko godina. Super nam je što su nas u Hrvatskoj prepoznali kao nešto drugačije – ističe Ivan.

Foto: Dva Tri

Stolna dekorativna lampa nastala je od pocinčane cijevi i jelovog drveta. Ovaj primjerak dobro se uklapa kao dekoracija u prostorima s vintage štihom.

Drugačiji su svakako materijali u usporedbi s onima visokog sjaja kojih se tržište zasitilo.
– Materijal nabavljamo odasvud. Kupujemo i novi, ali koristimo i otpad. Često nađemo upotrebljive komade željeza ili starih greda po garažama i skladištima pa ih onda recikliramo u namještaj. Nedavno smo izradili jedan stalak za iPad od planjki jedne kuće stare stotinjak godina. Ispalo je super da jedan tako običan predmet može imati tako originalnu priču.

Zanimljivu priču ima i luster izrađen od boca najpoznatijeg svjetskog viskija, a dosad su još kreirali niz zanimljivih lampi, stolova i stolića, stolica, držača za knjige, nosača za pivo...– Ispočetka su nam za radove komplimentirali samo prijatelji, ali nedavno nam je jedna arhitektica dala jako pozitivne kritike, baš kao i dizajneri interijera. Već radimo na svom profilu na eBayu gdje ćemo pokušati plasirati naše proizvode i u inozemstvo, a namjeravamo napraviti i web-trgovinu – napominje Ivan.Cijene njihovih proizvoda variraju, naravno, ovisno veličini i količini vremena uloženog u izradu.

Foto: Dva Tri

Boce jednog od najpoznatijih viskija na svijetu Jacka Danielsa dobile su sasvim novi život u stropnom lusteru koji je već prepoznat od ugostitelja.

Tako se veći stol dimenzija 2x1m može kupiti za oko 4000 kuna, dok, primjerice, zidne police, kako ih oni zovu “knjigovisilice”, kao i gajbice za pivo koštaju oko 400-500 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije