Mala škola uređenja

Idealan blagovaonički stol

stolovi
Foto: Thinkstock
05.02.2017.
u 08:15

Na odabir stola utječe broj članova obitelji, ali i stil života. Piše Ankica Juričević

Jeste li u prilici da namještate novi stan ili pak samo želite promijeniti postojeći blagovaonski stol? Želja mi je u današnjoj temi podijeliti s vama male, ali značajne savjete koji će vam pomoći pri odabiru stola. Prije same kupovine blagovaonskog stola, osim estetskih kriterija, potrebno je uzeti u obzir veličinu, oblik, kvalitetu izrade te materijal od kojega je izrađen stol.

Na odabir stola svakako će utjecati broj članova obitelji, ali i stil života. Greška koju mnogi prave prilikom kupovine stola je odabir prevelikog stola u odnosu na površinu prostora. Iako ste sigurni da će stol bez problema stati na željeno mjesto, imajte na umu činjenicu da trebate ostaviti dovoljno prostora za stolce i da se oko njih trebate kretati.

Foto: pixabay

Za nesmetano sjedanje i ustajanje udaljenost ruba stola od zida prostorije trebala bi biti minimalno 80 cm. Oblik stola trebao bi odgovarati vrsti prostorije. Neki domovi, zbog nedostatka kvadrature prostora nemaju odvojenu zasebnu prostoriju za blagovanje pa je ona često dio kuhinje ili dnevnog boravka što onda utječe na odabir stola jer se on stilski treba nadovezati na ostatak uređenja prostora.

Kada birate stol prema obliku, dobro je znati da kvadratni oblik stola štedi prostor i dobro je rješenje za male prostore. Ako nema mogućnost razvlačenja, ovakav oblik stola namijenjen je za najviše četiri osobe. Možete ga koristiti i kao pomoćni blagovaonski stol (za doručak) u kutu kuhinje. Okrugli ili ovalni oblik stola vizualno je mekšeg oblika i dobro će vam doći ako u prostoriji imate neobične i neupotrebljive kuteve.

Za više osoba, ovisno o potrebama i prostoru, odaberite stol pravokutnog oblika. Standardne dužine pravokutnog stola su 120, 140 i 160 cm. Stol na razvlačenje produžuje ploču za otprilike 1 metar i dobro je rješenje za domove koji često imaju goste.

Foto: pixabay

Kada su u pitanju materijali za izradu stolova, najčešće se koristi drvo. Drvenim stolom oplemenit ćete prostor i najlakše ćete ga uklopiti u sve stilove uređenja interijera. Najidealnije će se uklopiti u klasično uređenim i rustikalnim prostorima. No, trebate znati da će površina drvenog stola biti manje otporna na oštećenja u usporedbi na površinu stola izrađenu od kamena ili kaljenog stakla.

Materijali poput stakla i kamena više odgovaraju modernom stilu uređenja. Mramor je danas popularan materijal u interijerima pa ako slijedite trendove, zašto se ne biste odlučili za mramor? Također je u trendu i kombiniranje različitih materijala pa se nerijetko na tržištu mogu naći stolovi s nogama različitog materijala ili boje u odnosu na ploču. Ako se odlučite za ovu opciju, pobrinite se da se materijal i boja stola poveže i s drugim elementima u prostoru.

Znanstvena istraživanja pokazala su da osobe koje ne objeduju redovito s obitelji za stolom češće pate od viška kilograma, ali i da su odnosi u obiteljima koji redovite objeduju i druže se za stolom kvalitetniji u odnosu na one koji to ne prakticirju. Ove činjenice potvrđuju važnost i značaj stola u domu.

Foto: pixabay

Vrijedni savjeti

1. Kod odabira blagovaonskog stola osim funkcionalnosti i estetike uzmite u obzir njegovu stabilnost i mogućnost lakog održavanja.

2. Stolci neka budu udobni, a birajte ih prema vašoj želji i stilu, nevezano uz izgled stola. Pripazite samo da budu bez rukonaslona, a ako imaju rukonaslon trebali bi se moći podvući ispod stola za barem polovicu svoga sjedišta.

3. Uređujete li mali prostor dobro je znati da je stakleni stol dobar izbor jer daje osjećaj prostranosti i lakoće, moderan je i atraktivan.

4. Prilikom kupovine stola uzmite u obzir i njegovu širinu, što je jako važno kod postavljanja hrane i serviranja stola. Širina stola trebala bi iznositi minimalno 90 cm.

5. Ako želite biti u skladu s trendovima onda je dobro znati da je popularan metal u mat izvedbi. Potražite stol s metalnim nogama ili barem neki dekorativni element koje ćete postaviti na stol.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije