riječ stručnjaka

Iako je pri blagdanskom ukrašavanju pretjerivanje dobrodošlo, na ove stvari ipak pazite

H&M Home
16.12.2023.
u 07:28

Za svaku briljantnu ideju za ukrasiti dom postoji i ona manje dobra te se nije na odmet povesti za nekim smjernicama, kako u stilskom, tako i u funkcionalnom smislu

Sad kad smo već dobrano zašli u taj predivan period blagdana i priprema za isti i dok gotovo nema kutka našeg okruženja koji ne prenosi blagdanski ugođaj, domovi su već gotovo potpuno okićeni ili su u tijeku završne pripreme za ukrašavanje božićnog drvca te doček obitelji i prijatelja i blagdanskih druženja.

Foto: Zara Home

Za svaku briljantnu ideju za ukrasiti dom postoji i ona manje dobra te se nije na odmet povesti za nekim smjernicama, kako u stilskom, tako i u funkcionalnom smislu.

Prilikom ukrašavanja doma nerijetko su sve dekoracije grupirane oko božićnog drvca, no ograničavanje blagdanskog dekora ne stvara potpuno svečan ugođaj – ukrasite i kupaonicu mini drvcem ili samo grančicama zimzelenog bilja u vazi te postavite ručnike s blagdanskim motivima ili zašto ne biste u svoju spavaću sobu postavili lampice i naslonili nekoliko prigodnih jastuka na uzglavlje kreveta!?

Foto: Best Man Studio

No, bilo bi dobro ne težiti za postavljanjem dekoracija na baš svaku slobodnu površinu u vašem domu – predivan vijenac može izgledati senzacionalno na stoliću za kavu, ali hoće li on onemogućiti odlaganje pića i sl.!? Drugim riječima, dobro je razmisliti o funkcionalnosti prostora te ukrašavati površine koje se ne koriste u druge svrhe.

Foto: H&M Home

I kolika vam je god želja urediti dom sa što više ukrasa ipak je dobro imati na umu ravnotežu da bi se izbjegla prenatrpanost i „razbacanost“ . Želja da se dom učini privlačnim dovede nas do prekrasnih, ali i „problematičnih“ dekorativnih kombinacija.

1/10

Blagdani su razdoblje kad se pretendira malo pretjerivati pa uređivati prostor jarkim bojama, ali ukoliko želite da vam dom izgleda koherentno preporučljivo se držati jedne sheme boja – to mogu biti klasična kombinacija zelene i crvene , srebrna, zlatna, može prevladavati bijela boja ili pak nešto manje tradicionalno kao ružičasta ili plava. Dodavanje srebrne, zlatne  ili ukrasa od stakla u bilo koju kombinaciju daje akcent ukrašavanju.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Za božićno drvce, kao središnji i najvažniji dio blagdanskog ukrašavanja, preporučljivo je smisleno ukrašavanje gdje se ukrasi „vrte“ oko jednog motiva, boje ili kombinacije boja i oko jednog stila jer ono je točka polazišta cjelokupnog uređenja.

Božićno drvce ne treba biti jedino zelenilo u vašem domu – vijenac na polici, na kaminu ili kao ukras blagdanskog stola, grane bora u vazi oplemenit će svako ukrašavanje, bilo da se radi o umjetnom ili pravom zelenilu.

Foto: John Pavlish

Kada birate ukrase ne biste trebali osjećati pritisak kupovati svake godine nove komade. Naravno, uvijek je lijepo i zanimljivo nadodati nešto novo , no upotreba božićnih ukrasa koje imate godinama pa i one koje se prenose generacijama ne samo da je praktično nego nadasve ima posebnu vrijednost i nadopunjuje blagdansku tematiku i pripadnost tradiciji ovog posebnog slavlja.

Prilikom ukrašavanje ulaznih vrata poželjno je ne pretjerivati – „manje je više“ prikladan je izraz u ovom slučaju. Pretjerivanje umanjuje estetiku i daje dojam preopterećenosti – lijep vijenac suptilna je, ali i uočljiva dekoracija.

Foto: H&M Home

Ukrasi su prenosioci svečanog ugođaja, no nisu trajni dio vašeg „plana“ pa je možda dobro razmisliti da prilikom postavljanja trajno ne oštećujete površine (zidove npr.) nego da koristite neko drugo rješenje u vidu ljepljivih traka i sl.

I na kraju, blagdansko ukrašavanje više je od samo vizualnog – mirisi cimeta i vanilije, naranče, klinčića i bora stvorit će onaj pravi osjećaj. Mirisne svijeće idealne su za postizanje mirisnog ugođaja!

Foto: H&M Home

Vaše okruženje treba biti ugodno, a svaki dekor, o kojoj  god prigodi da se radi, trebao bi podržavati ne samo lijepim ukrasima i dekorom već i izazvati osjećaje i pravu, u ovom slučaju prazničnu i blagdansku, atmosferu.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije