Sajam u Švedskoj

Skandinavce je zaintrigirao naš neobični produkt dizajn

stockholm luka jelušić
Foto: Privatni album
1/9
29.02.2016.
u 08:30

Riječani Luka Jelušić i Nikola Ivančić na svjetski poznatom sajmu 'Stockholm Furniture and Light Fair’ izložili projekt Imaginarna baština

Uz izlagače čiji je odlazak na Sajam namještaja i rasvjete u Stockholm (9. do 13. veljače) organizirala Hrvatska gospodarska komora – Spin Valis,Inkea, Ancona grupa i Modul te Bernarda kreveti i madraci u organizaciji švedske tvrtke J&E Europe, u privatnom aranžmanu predstavio se i dizajnerski dvojac Luka Jelušić i Mladen Ivančić iz Rijeke.

Njihovo izlaganje na najvećem skandinavskom sajmu dizajna (i uz Milano i London jedan od najznačajnijih u svijetu) odvijalo se u dijelu nazvanom Greenhouse gdje se prezentiraju nezavisni dizajneri i škole. Jelušić, inače krajobrazni arhitekt, te keramičar Ivančić predstavili su svoj prvi zajednički projekt “Imaginarna baština”, premijerno predstavljen na samostalnoj izložbi u ULUPUH-u 2015. Njihov projekt nadišao je svrhu izlaganja na sajmu – promociju radova.

Foto: Robert Demo
Črna bačva proizvod od drveta s gorionikom od keramike, poigravanje je starinskim načinima spravljanja hrane – lopižu i murinu. Na ovoj bačvi dime se meso, riba i sir

– Reakcije posjetitelja bile su odlične, dijelom i zbog toga što projekt na pomalo netipičan način kombinira dizajn, umjetnost i obrt. Tijekom sajma pozvani smo na izlaganje kolekcije na Tjednu dizajna u Londonu, u rujnu 2016. – objašnjava Jelušić, koji je prošle godine diplomirao drvni dizajn na školi HDK-Steneby u Göteborgu nakon čega je odlučio ostati u Švedskoj i pokrenuti svoju tvrtku.

Foto: Robert Demo
Izložena kolekcija riječkih dizajnera posjetitelje je zaintrigirala neobičnom kombinacijom dizajna, umjetnosti i obrta

Kolekcija predmeta objedinjenih u “Imaginarnoj baštini” nastala je kao potreba da se na specifičan način istraže tradicionalni predmeti i materijali, kao i oblici umjetničkog izraza te pojam identiteta utemeljen u tradiciji – obrtima, običajima i ritualima, pogotovo onima vezanima uz prehranu. Sljedeće predstavljanje projekta, otkrio nam je Luka, bit će u travnju u manjem obujmu na tjednu dizajna u Milanu.

– Predstavit ćemo svoje radove u sklopu grupne izložbe zajedno s nekolicinom kolega iz Švedske – rekao je talentirani dizajner.

>>Prostorijin prepoznatljiv štand oduševio ljubitelje dizajna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije