izložba

Hrvatska na Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu 2021

BAB 2021 promo
09.12.2021.
u 08:02

Hrvatska izložba „Arhitektura u Hrvatskoj - sinoptički pregled 2019-2021“, tzv. NEW POWER GENERATION hrvatski arhitektonski studiji i BETONSKI SPAVAČI na Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu u Beogradu

Peto Balkansko Arhitektonsko Bijenale održat će se do 16. prosinca 2021. godine, u prostoru Bioskopa Balkan (Braće Jugovića 16, Beograd). Na Bijenalu će se izložiti preko 350 radova autora iz cijele Balkanske regije.

Cilj Balkanskog Arhitektonskog Bijenala od osnivanja je da okupi i umreži istaknute autore iz srodnih područja urbanizma, arhitekture i dizajna iz različitih, ali regionalno povezanih sredina. Svrha ove međunarodne manifestacije je prikazati i promovirati primjere dobre prakse, ali i pokretanje rasprave najvažnijih tema, a koje su od interesa industrije i struke.

Foto: BAB 2021 promo

Tema 5. BAB-a 21 je „Iconic Nomad in Global Village“. Republika Hrvatska predstavlja se sa selekcijom radova, autora i predavača selektora izložbe „Arhitektura u Hrvatskoj - sinoptički pregled 2019-2021“, Saše Begovića. Izložba se sastoji od 30 izabranih projekata hrvatskih arhitekata, realiziranih u zadnje dvije godine. To su realizirani radovi razlicitih tipologija, svih mjerila; obiteljske i višestambene kuće, uredi, javne zgrade i prostori, skole, trgovi i interijeri.

Radove iz drugih zemalja odabrali su selektori Sonja Radović Jelovac (Crna Gora), Igor Kuvač (Bosna i Hercegovina), Mihajlo Zinoski (Severna Makedonija), Florian Nepravishta (Albanija), Ileana Tureanu (Rumunija) i Ana Kreč (Slovenija).

Bioskop Balkan je i ove godine dom balkanskih arhitekata i dizajnera koji će se predstaviti kroz 5 izlagačkih kategorija: arhitektura, urbanizam, nerealizirani projekti, dizajn enterijera i dizajn namještaja. U sklopu ovogodišnje BAB izložbe bit će prikazani i radovi Međunarodni arhitektonski natječaj „ArXellence 2“ koji je realizirala kompanija Alumil u suradnji s Međunarodnom unijom arhitekata (UIA), a provodilo se u bliskoj saradnji sa ICC savjetom UIA po standardima UNESCO-a za arhitektonske natječaje.

Uz glavnu izložbu održat će se: Međunarodna znanstvena konferencija „Global Village: Shelter for Resilient Living“, Predavanja hrvatskih i srpskih arhitekata i dizajnera, Izložba s panel diskusijom „Brutalizam na Balkanu – Zaštita i rekonstrukcija“, Izložba s stručnom konferencijom „Suvremeni stan u Beogradu“.

Foto: BAB 2021 promo

Dan hrvatskih arhitekata i dizajnera

9. prosinca 2021. održat će se Međunarodna konferencija (od 10h do 17h, uživo i online) i Dan hrvatskih arhitekata i dizajnera (od 18h do 21h, Bioskop Balkan), kada će svoje projekte izložiti arhitektonski studiji tzv. NEW POWER GENERATION: SKROZ, ARHIV, BIRO i ONDA ARHITEKTURA.

Na panel diskusiji „Brutalizam na Balkanu“ sudjeluju prof. dr Maroje Mrduljaš (AF – Sveučilišta u Zagrebu), prof. mr Zoran Abadić (AF – Univerzitet u Beogradu), Irena Ilić (CIP), dr Vladimir Stevanović (Univerzitet Union – Nikola Tesla) i dr Bogdan Stojanović (Politehnico di Milano).

Iz dokumentarnog serijala Betonski spavači bit će prikazane dvije epizode: „Socijalizam susreće kapitalizam“ i „Split između plana i kaosa“, nastale u produkciji Hulahopa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije