"Last minute" grijanje

Za topli dom: pomoćnim grijalicama do toplih prostorija

grijanje
Foto: Thinkstock
1/6
15.11.2015.
u 11:30

Katkada je prostor potrebno dogrijati, a katkada su nam električne i plinske grijalice, električni kamini, klime, infracrvene grijalice, grijače ploče jedini izvor topline u domu

Električne i plinske grijalice, električni kamini, klime, infracrvene grijalice, grijače ploče..., sve su to jednostavni sustavi za grijanje i dogrijavanje prostorija, izvrsna zamjena u trenutku kad zakaže centralni sustav i dobar izvor topline za prostorije u kojima nema provedenog grijanja.

Pametan odabir
Prednost tih jednostavnih sustava je njihova brza montaža (ako je potrebna), a na tržištu je i niz samostojećih modela. Kod izbora grijalice valja voditi računa o veličini prostorije u kojoj će se koristiti i provjeriti njezinu jačinu. Razumno je birati proizvod s visokim energetskim razredom (A ili A+), jer to znači i racionalno trošenje električne energije. Uređaji energetskog razreda A troše i do 45 posto manje energije od uređaja energetskog razreda D!

Foto: pixabay

Važno je da ima termostat kako ne bi došlo do pregrijavanja, a poželjno je da ima mogućnost regulacije temperature. Neki modeli samostojećih grijalica automatski se gase dođe li do njihova prevrtanja. Bolje je izabrati i modele s tihim ventilatorom, jer buka može biti ozbiljan problem.

Ako se odabere fiksni model, prije kupnje dobro se posavjetovati sa stručnjacima gdje uređaj instalirati, jer o tome često ovisi i njihova učinkovitost. Sve popularnije konvektorske radijatore karakterizira nisko montiranje. Zagrijavaju hladan zrak pri dnu prostorije koji se diže gore. Zbog pada napona ne smanjuje se snaga radijatora i ne postoji opasnost od pregrijavanja.

Foto: pixabay

Ako se grijemo na klimu, treba odabrati one s inverterskim kompresorom jer zahvaljujući tehničkim svojstvima omogućuju prilagodbu učinka klime stvarnim uvjetima.
Ako je temperatura prostora puno niža od željene, takva klima radi maksimalnom snagom radi što bržeg dostizanja željene temperature. Kada se ona dostigne, inverterski uređaj smanjuje učinak, a time i potrošnju električne energije.

Foto: Promo fotografija

Funkcionalnu i estetsku zadaću ispunjavaju “grijače slike”. Riječ je o grijalicama koje se montiraju na zid ili strop, a uz tehničke karakteristike (snaga im je 300 - 1400 W) neki proizvođači nude i osobni izbor motiva.

Ili struja ili plin
Kaloriferi su, cjenovno gledano, najjeftiniji, ali manje učinkoviti od modernijih i sofisticiranijih grijalica. Dobri su i različiti uljni radijatori i električni kamini. Infracrvene grijalice, nekad neizostavni dio svake kupaonice, dobile su novi vizualni identitet a poboljšane su i tehničke

Foto: pixabay

Plinske grijalice mogu biti spojene na plinsku bocu ili plinsku mrežu. Efikasne i snažne, mogu zagrijati i veće prostorije. Valja voditi brigu o redovitom servisiranju i testiranju na nepropuštanje plina, čišćenju instalacija i gorionika te o zamjeni brtvila i mrežica.

>>Energetki neovisna ljepotica: kuća koja koristi blagodati prirode

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije