dizajn bez granica

Gostujuće izložbe sa svjetskih tjedana i festivala dizajna na ZGDW-u

17.09.2024.
u 11:33

Na inicijativu Zagreb Design Weeka koji će se održati 25. – 29. rujna u Jadran filmu će se po prvi put predstaviti izložbe nastale kao plod suradnje članica međunarodnog udruženja tjedana dizajna, World Design Weeks network. Pozivu ZGDW-a odazvali su se festivali dizajna iz Čilea i Meksika. Cilj inicijative produžiti je život izložbama u koje je uloženo puno truda i sredstava, da bi trajale svega nekoliko dana na festivalima dizajna

World Design Week sastoji se od 44 tjedna dizajna i festivala diljem svijeta i neprestano raste, a unatrag tri godine i Zagreb Design Week dio je mreže koja povezuje kreativne urbane festivale rastućih metropola i njihove partnere, poput akademija i tvrtki koje predstavljaju industriju dizajna. Cilj je promicanje suradnje u području dizajna i razvoj gospodarstva kreativnih područja, a dijeleći znanja i resurse, potiče se razmjena proizvoda, talenata i ideja, održivi razvoj i rast pojedinačnih dizajnerskih događaja.

Na inicijativu Zagreb Design Weeka koji će se održati 25. – 29. rujna u Jadran filmu će se po prvi put predstaviti izložbe nastale kao plod suradnje članica međunarodnog udruženja tjedana dizajna, World Design Weeks network. Pozivu ZGDW-a odazvali su se festivali dizajna iz Čilea i Meksika. Cilj inicijative produžiti je život izložbama u koje je uloženo puno truda i sredstava, da bi trajale svega nekoliko dana na festivalima dizajna.

Percepción Peculiar je internetska platforma koja sažima jedinstvena iskustva i perspektive onih koji su odrasli ili živjeli s obje strane granice SAD-a i Meksika, odnosno San Diega i Tijuane . Putem ove platforme, kreativci, umjetnici i dizajneri dijele načine na koje ovo bikulturalno iskustvo utjecalo na njihove osobne i profesionalne živote. Izložba Percepción Peculiar je prozor u bogatu tapiseriju bikulturalnih iskustava koja karakteriziraju regiju Tijuana — San Diego. Njihovi radovi odražavaju spoj kultura i utjecaj pograničnog života na kreativnost i dizajn, a riječ je o grafičkom dizajnu i ilustraciji nastalom u razdoblju od 2010. do 2020.; odnosno reprezentativnom pregledu regionalnih talenata, prepoznatih kao kolektiv pojedinaca. Ovaj odabir omogućava promatranje i promišljanje djela u svoj njegovoj zemljopisnoj i semantičkoj specifičnosti, odnosno uzimajući u obzir mnogostrukost mogućih interpretacija. Percepción Peculiar predstavlja sve ono što imaju za reći, na temelju vlastitog iskustva odrastanja ili življenja s obje strane granice. Kustosica izložbe je dr. Norma Iglesias Prieto, a stručni partner Quéretaro Design Week.

Još jedna izložba nastala je kao rezultat suradnje umjetnika iz Meksika i SAD-a. Tijuana Design Week i Tipografía México (TMX) predstavljaju Transborder Typeface kao amblem prekograničnog kolaborativnog dizajna, posebno kreiranog za svjetsku prijestolnicu dizajna Tijuana San Diego 2024. Transborder Typeface je zaslonski font koji su izradila dva dizajnera, jedan iz Tijuane i drugi iz San Diega, koji nastoji odražavati i stvoriti utjecaj kroz regionalnu vizualnu komunikaciju putem slova. Ova dva pogranična grada pripadaju različitim zemljama s različitim, ali zajedničkim jezicima i različitim, ali paralelnim kulturama, koje zauzvrat dijele isto geografsko područje udaljemo samo 25 kilometara. Transborder Typeface je besplatno dostupan prema SIL-u OFL-u i Creative Commons Licence, naglašavajući time poruku da dizajn ne poznaje granice. Projekt će predstaviti dizajneri tipografije u petak 27. 9. u 17h, online predavanjem.

Procjenjuje se da u Čileu živi 120.000 Hrvata ili osoba hrvatskog podrijetla. Snažni bilateralni odnosi svjedoče o tome da je Čile jedna od najvažnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u svijetu. Gotovo da nema područja u kojem barem jedan potomak Hrvata nije postigao golem uspjeh, štoviše, Čileanci su na izborima izabrali i predsjednika koji ima hrvatske korijene, Gabriela Borića. Izložba Sud Emergente, The Emerging South ili Nadolazeći jug, izložba je nastala u suradnji s LOCAL, čileanskom organizacijom za promociju čileanskog dizajna, a nudi uvid u trenutno stanje i nove trendove, scene grafičkog dizajna u Čileu. Dvadeset mladih grafičkih dizajnera predstavlja se s dvadeset plakata, a njihovi se radovi ističu visokom tehničkom kvalitetom i širokom estetikom. Bave se suvremenim temama koje odražavaju kulturnu raznolikost i različita razmišljanja u globalnom kontekstu. Izložba nastoji smjestiti čileanski dizajn u međunarodni kontekst, ističući talent i kreativnost scene i pozicionirajući Čile kao relevantnog igrača na suvremenoj, globalnoj, dizajnerskoj sceni. The Emerging South pokazuje sposobnost inoviranja i generiranja novih trendova u grafičkom dizajnu, integrirajući elemente identiteta tipične za teritorij, lokalne kulturološke sukobe lokalne i nevjerojatnu sposobnost autora za eksperimentiranje.

U kontekstu tehnike i internetske kulture, mnogi od izloženih projekata dovode u pitanje fizičke i teritorijalne granice, iskorištavajući mogućnosti koje nudi tehnologija za stvaranje djela koja nadilaze geografska i kulturološka ograničenja. Od međunarodne suradnje do online projekata koji se mogu doživjeti s bilo kojeg mjesta u svijetu, ovi radovi odražavaju fluidnu i globaliziranu prirodu suvremenog dizajna. Dizajneri istražuju nove oblike izražavanja koji se odvajaju od tradicionalnih fizičkih i teritorijalnih ograničenja, otvarajući nove horizonte i kreativne mogućnosti. Svaki izloženi rad jedinstven je u svom pristupu i izvedbi, ali svima je zajednički osjećaj originalnosti i smjelosti koji odražavaju bogatu raznolikost suvremenog čileanskog dizajna. Kustos izložbe Joaquín Béjares, održat će predavanje na ZGDW-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije