OBITELJSKI DOM

FOTO Preslatka vintage oaza u Samoboru oduševit će umjetničke duše

kuća Samobor
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/8
11.11.2014.
u 10:06

Miks različitih stilova dao je obiteljskoj oazi Jukićevih profinjenost i šarm

Sve samo ne konfekcija bio je jedini uvjet koji je sebi postavili Vlado Jukić i Patricija Kajmić Jukić, bračni par, kada su prije 15 godina počeli uređivati svoj stan u potkrovlju obiteljske kuće u Samoboru. Danas je to funkcionalna i topla, ali posve originalna i pomno osmišljena i do zadnjeg kvadrata iskorištena obiteljska oaza u kojoj Jukići žive sa svojom djecom, 13-godišnjom Norom i 8-godišnjim Aronom te dva psa – Missy i Bony. Opremanju stana od 80 četvornih metara prethodila je adaptacija i nadogradnja – prema nacrtima građevinara raspored prostorija u stanu trebao je izgledati potpuno drugačije nego što je to danas.

Bilo je i ograničenja

– Odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke te smo potpuno izmijenili prvobitni plan – govore Jukići. Prizemlje nepravilna i razvedena oblika već postojeće stare obiteljske kuće diktiralo je uvelike raspored soba, što je donijelo i svojevrsno ograničenje u realizaciji ideja. Unutarnji zid hodnika dugog četiri metra zapravo je vanjski nosivi zid postojeće kuće te se nije smio dirati. Zato je potrebno proći njegovom cijelom dužinom da bi se došlo do centralnog prostora u stanu – kuhinje i dnevne sobe s galerijom, koju su Vlado i Patricija vješto prenamijenili iz tavanskog u radni prostor, svoju spavaću sobu, kupaonicu i garderobu.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

S druge strane hodnika nalaze se dvije dječje sobe te još jedna kupaonica.

– Danas, kada su djeca dovoljno samostalna, takav je raspored idealan jer svatko ima svoju privatnost, no dok su Nora i Aron bili manji, udaljenost između njihovih i naše sobe znala je predstavljati problem – napominje Patricija, grafička dizajnerica i dizajnerica interijera. Ona je i glavni “krivac” za većinu maštovitih, mahom vintage detalja koji ispunjavaju njihov eklektični dom, a koje pronalazi na sajmovima antikviteta i buvljacima. Već na prvi pogled može se očitovati njezina strast prema starinskim okvirima, koje sama brusi, boji, lakira i preuređuje prema svojim zamislima.

Iako prepun detalja i zidova obojenih u pastelne tonove, stan ne odaje dojam pretrpanosti ni zagušenosti – u svom tom obilju i razigranosti očitava se i određena rafiniranost i discipliniranost.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

– Vjerujem da se tajna krije u dobrom omjeru – objašnjava Patricija. Njezina ljubav prema vintage ukrasnim i uporabnim predmetima traje još od osnovne škole kada je na tavanu kuće pronašla stari pleteni kofer koji je mijenjao svoj izgled, ali i svrhu tijekom godina. Svoje mjesto danas je pronašao u spavaćoj sobi, a društvo mu prave još dva kofera pronađena na Hreliću. No Patricijina sklonost neprestanom mijenjanju rasporeda namještaja i detalja mogla bi uskoro i kofere preseliti u neki drugi kutak.

Da sada od početka oprema stan, on bi svakako izgledao drugačije.

– Naši su se afiniteti promijenili otkada smo uselili u stan i rado bismo neke stvari drugačije osmislili. Zato sve dobro zakamufliramo detaljima koji nam se sviđaju pa se lakše nosimo s nedostacima – kaže Patricija. Iako im je to zasad prevelika investicija, Jukići planiraju što prije zamijeniti podove i umjesto laminata staviti široke drvene grede.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Kuhinja - kompromis

Rado bi zamijenili i kuhinju, koju Patricija smatra ‘kompromisom’ budući da su bili ograničeni novcem i izborom materijala. I najskupljeg komada namještaja u stanu – poklonjenog blagovaoničkog stola i stolaca od mahagonija Jukići bi se rado riješili i stavili neki svjetlijih tonova i originalnijeg dizajna. Kako su i prije 15 godina sve radove u stanu obavljali sami (osim vodoinstalaterskih radova i montiranja stepenica koje vode na galeriju), lako je moguće da će nove podove i sav ostali makeover napraviti po principu “sam svoj majstor”.

>>FOTO Ovako ukusno uređen stan nismo očekivali od Rusa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije