Izazov i dizajnerima

FOTO Policama obogatite prostor i učinite ga dinamičnijim

FOTO Policama obogatite prostor i učinite ga dinamičnijim
Foto: Dom i vrt
1/10
02.03.2013.
u 00:02

Police u dnevnom boravku mogu biti postavljene na centralni zid.

Police su izuzetno praktični elementi namještaja – osim za odlaganje knjiga, dekorativnih predmeta, tehničkih uređaja, fotografija i drugih stvari, dekoriraju, pregrađuju i obogaćuju prostor u funkcionalnom i estetskom smislu. Police svoju primjenu nalaze u svim stambenim prostorijama: kuhinjama, blagovaonicama, dnevnim boravcima, dječjim i spavaćim sobama, kupaonicama, ulaznim prostorima.

Raznovrsni materijali

Kao praktičan, višenamjenski komad namještaja izazov su dizajnerima koji se kreativno poigravaju i uvijek iznova predstavljaju nove atraktivne oblike te police postaju izrazito dekorativan element interijera. Do punog izražaja u prostoru police dolaze kada se koriste u funkciji biblioteke te zauzimaju cijeli zid

Materijali su za izradu polica raznovrsni. Mogu biti napravljene od drva, iverala, MDF-a, stakla, inoksa, pleksiglasa, kovanog željeza ili u kombinaciji više materijala. Oblik i materijal najčešće se prilagođavaju ostalom namještaju, ali mogu biti izvedene i kao samostalan, tj. neovisan element u prostoru.

Police mogu biti napravljene od drva, iverala, MDF-a, stakla, inoksa, pleksiglasa, kovanog željeza...

Police u dnevnom boravku mogu biti postavljene na centralni zid te s televizorom tvoriti cjelovit element. Mogu se postavljati iznad sjedećih garnitura, pored kamina ili samostalno na zidu u punoj ili segmentnoj dužini.

Ovisno o raspoloživom prostoru i potrebama, smještaju se nisko – horizontalno, visoko – vertikalno ili u kombinaciji. Kako bi se razbila monotonija dugih i visokih ploha, preporučljivo je odabrati police u kombinaciji više materijala, npr. staklo, drvo i metal ili primijeniti više boja. Tako će plohe biti dinamičnije, a kompletan ugođaj u prostoru vedriji. Vrlo praktičan i nenametljiv položaj polica u dnevnom boravku jest iza sjedeće garniture.

Primjena polica u službi pregradnog elementa stvara zanimljive prostorne odnose jer svojom transparentnošću spajaju i razdvajaju te omogućavaju neometano rasprostiranje dnevne svjetlosti u sve dijelove prostora. Police u spavaćim sobama idealne su za odlaganje knjiga, krema, satova i drugih predmeta, potrebnih prije spavanja ili odmah nakon buđenja. Ovakvom postavom mogu se izbjeći noćni ormarići te rasteretiti prostor.

I za dječje sobe

Dječje su sobe redovito ispunjene policama. Osim za odlaganje igračaka, neophodne su za pohranjivanje školskih knjiga i pribora. Maštovite i otkačene police upotpunit će neiskorištene kutke sobe, a primjenu naći za odlaganje viška predmeta koji se u dječjim sobama redovito pojavljuju.

Moderne kuhinje kao nezaobilazan element imaju otvorene police. Kuhinja više nije prostorija koja skriva i zaklanja, već otvara i prikazuje posuđe, namirnice, pribor itd. Ako ste ipak pobornik zatvorenih kuhinjskih elemenata, policu iskoristite kao poveznicu s blagovaonicom ili dnevnim boravkom.

Iako se zatvoreni elementi s policama ponekad čine praktičnijim zbog održavanja i mogućnosti zaklanjanja neželjenih predmeta od direktnog pogleda, otvorene police naglašavaju i oslobađaju velike zatvorene plohe, daju im dinamiku, izražaj te postaju postolja umjetničkih djela, obiteljskih fotografija i drugih dragih predmeta koje rado gledate u svojoj blizini.

NE PROPUSTITE: FOTO Bračni par Golubić živi u palači kakva je bila i u 19. stoljeću

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije