LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Falkensteiner Punta Skala ukorak sa svjetskim ekološkim trendovima

Prateći globalni pokret ekološke zaštite okoliša u Falkensteiner Punta Skala resortu u Petrčanima nedaleko od Zadra više se ne koriste plastične slamke ni pribor za jelo, otpad se u potpunosti reciklira, a resort je poznat po svojim ekološkim sustavima održivosti
07. kolovoza 2019. u 08:30 0 komentara 152 prikaza

Korištenje jednokratne plastike ukinuto je u resortu Falkensteiner Punta Skala, a uvedene su čaše, boce i slamke od biorazgradivih materijala ili materijala koji se mogu višekratno koristiti. Zaštita okoliša, pročišćavanje otpadnih voda, smanjenje otpada te optimizacija potrošnje energije, samo su neka od rješenja u Falkensteiner Punta Skali kojima je cilj očuvanje okoliša i održivi razvoj. Tako se ovaj resort svrstava u sam vrh ekološki osviještenih hotela, ne samo u Hrvatskoj već i u Europi.

 | Autor :

Od samih se početaka radilo na tome da se odvojeno sakupljaju određene vrste reciklabilnog otpada (papir i kartonska ambalaža, PET ambalaža, drvo, staklo i metal). Od 2019. godine ovom se projektu posvetila još veća pažnja. Uveden je sustav odvojenog sakupljanja bio otpada, napravljena je reorganizacija unutar kuhinja i restorana te se sustav odvajanja otpada uveo na svim razinama i u svim hotelskim odjeljenjima

ističu iz Falkensteinera i dodaju kako se radilo i na edukaciji managementa i osoblja. Napravljeni su promotivni letci kojima se goste poziva da sudjeluju u ovom projektu i savjesno odvajaju svoj otpad u sobama i apartmanima.

 | Autor :

Kao sljedeći korak planirana je nabava električnog kompostera koji bi služio za preradu biootpada, i proizvodnju vlastitog komposta, koji bi se onda koristio za održavanje zelenih površina u resortu. Planirana je i nabava većeg broja kanti za odvojeno sakupljanje otpada, daljnje ulaganje u uređenje postojećeg reciklažnog dvorišta u resortu gdje bi bila glavna sabirnica svih vrsta otpada i njegovo daljnje sortiranje i zbrinjavanje.

 | Autor :

Ekonomičnim sustavom grijanja i hlađenja u Punta Skali je smanjena potreba za korištenjem fosilnih goriva jer se morska voda crpi i koristi ljeti za hlađenje, a zimi za grijanje. Ono što dodatno doprinosi epitetu ekološke oaze je i zona bez automobila. Stoga je u ambijent i integrirana podzemna garaža kako automobili ne bi morali stajati ispred hotela, zagađivati okoliš, ali i ometati odmor bukom.

 | Autor :

Resort ima i svoj pročistač otpadnih voda koje se pročišćavaju kroz biološke uređaje te se spremaju sa sakupljenom kišnicom i vodom za ispiranje iz kupaonice. Potrošna voda se koristi ne samo za ispiranje wc-a već i za zalijevanje vrtova dok pogon za desalinizaciju desalinizira dio morske vode putem uređaja za osmozu i ta se voda može koristiti kao pitka voda. Ostatak se ispušta natrag u more.

Uoči sezone Pogledajte zadarski luksuzni kamp s pet zvjezdica Hedonizam Smještaj i lokacija više nisu glavni kriteriji za odabir lokacije za godišnji odmor
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.