Isprobajte

Eklektika - popularan stil uređenja

eklektika
Foto: Promo fotografije
1/5
14.02.2014.
u 00:00

Poigrajte se s bojama i stilovima - ugodno ćete se iznenaditi

Za eklektičan stil bi se moglo reći da i nije zapravo stil već da je skup nekoliko različitih stilova i pravaca okupljenih pod jednim imenom. Da bi svi ti elementi i stilovi uspješno funkcionirali zajedno i tvorili skladan prostor potrebno je puno truda, znanja i kreativnosti pa možemo slobodno reći da je eklektika stil koji nije za početnike. Eklektika je puno više od nabacivanja hrpe elemenata zajedno, ona je stil kojim se postiže nemoguće, a to je da svi ti različiti stilovi funkcioniraju u skladu. Jedno od glavnih obilježja eklektike je šarm. Dodavanje sloja na sloj i poigravanje s nespojivim glavni je recept eklektike, a ako ste dovoljno vješti u kreiranju ovog stila pravilo je da nema pravila. Kombinirajte originalne komade s patinom poput kožnate pohabane sofe i modernog stolića ili izblijedjeli patchwork tepih s neuredno žbukanim zidom i raskošnim klasičnim lusterom. Cilj eklektike je stvoriti originalan prostor u kojem će se njegovi vlasnici osjećati ugodno. Nekoliko je pravila koje biste, ako ste početnik, trebali slijediti.

Foto: Promo fotografije

Pokažite, ne skrivajte

Ako radite na stvaranju svog eklektičnog interijera nemojte ništa bacati osim ako niste potpuno sigurni da to nećete nikako moći ponovo upotrijebiti u nekom drugom aranžmanu. Sakupite drage uspomene i složite od njih kolaž koji možete uokviriti. Crno-bijele fotografije vaših baka i djedova, naslovnice stripova iz djetinjstva, stare karte od kina posložite u zadani format i uokvirite ih u neku od rama koje ste pronašli na tavanu. Složite i detalje na policama na nov i drugačiji način. Ukrasite prazne staklene boce i izradite nove korice za knjige.

Foto: Promo fotografije

Renovirajte stari namještaj

Pretražite bakin podrum ili navratite do obližnjeg sajma antiknog namještaja i nabavite fotelju, stolac ili kauč koje možete sami restaurirati. Očistite ih, lakirajte i pretapecirajte i dobit ćete unikatan komad namještaja koji će unutar ovakvog interijera postati jedan od glavnih akcenata.

Tkanine

Kad je u pitanju eklektika moto je da je više bolje i to se posebno odnosi na tkanine. Jastuci, zavjese i tepisi glavni su stilski dodaci ovakvim interijerima. Ne morate razmišljati dvaput da na sofu prekrivenu indijanskim prekrivačem složite svilene jastuke i da uz to sve stavite juteni tepih na pod. Spajanje ovih različitih materijala zajedno koji se na prvi pogled čine nespojivim prostoru će dati pomaknuti i krajnje originalni izgled.

Foto: Promo fotografije

Zidovi i stropovi

Tapete su gotovo nezaobilazan element u formiranju eklektičnog interijera. Danas se na tržištu može pronaći veliki broj proizvođača i široki izbor tapeta od retro i klasičnih do suvremenih i geometrijskih. Nećete pogriješiti ako kombinirate više uzoraka i boja zajedno.
Osim tapeta eklektičan stil voli zidove u bojama i razne zidne i stropne štukature.

Foto: Promo fotografije

Rasvjeta

Bogati raskošni lusteri sa kristalima te podne i stolne lampe koje su u stilskom kontrastu sa ostalim elementima u prostoru djelovati će kao savršen stilsko kontrastni sklad.

Brzi savjeti

- Dodavanje sloja na sloj i poigravanje s nespojivim glavni je recept eklektike
- Za postizanje eklektičnog boravka kombinirajte kožnatu pohabanu sofu i moderan stolić ili izblijedjeli patchwork tepih s kristalnim lusterom
- Jastuci, zavjese, tepisi i tapete glavni su stilski dodaci ovakvim interijerima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije