IMPRESIVNO

Dovršen drugi najveći toranj na svijetu, visok 632 metra

toranj šangaj
Foto: gensleron.com
1/7
12.01.2016.
u 13:00

Strogi centar Šangaja postao je bogatiji za novi poslovni neboder s hotelom, najveći nakon Burj Khalifa u Dubaiju

Arhitektonski studio Gensler ovih je dana priveo kraju veleban i zanimanja vrijedan projekt gradnje prekrasnog Šangajskog tornja, visokog 632 metra. Novosagrađeni toranj u centru Šangaja sada je najviša zgrada u Kini i druga na svijetu – za 31 je metar pretekao dosadašnjeg nositelja te titule, Makkah Royal toranj u Meki.

Jedini veći toranj u svijetu od ovoga šangajskog jest Burj Khalifa u Dubaiju, koji je visok čak 828 metara.

Toranj je poseban po svome zakrivljenom obliku i tunelu koji se skriva u njegovoj unutrašnjosti, a koji je tako konstruiran kako bi se smanjila opasnost od naleta jakog vjetra. Arhitekti predviđaju da će ovakvom koncepcijom smanjiti opterećenje vjetrom za 34 posto u slučaju tajfuna.

Foto: gensleron.com

Elegantni toranj broji 121 etažu, podijeljen je na devet vertikalnih zona u kojima se nalaze razni sadržaji i namjene: u bazi su svoje mjesto našle trgovine, u središnjim zonama uredi, hotel i kulturni sadržaji, dok su posljednje etaže rezervirane za vidikovac i društvene sadržaje te ugostiteljske objekte.

Foto: gensleron.com

Svaka od zona organizirana je oko tzv. 'sky lobbyja' - središnjeg prostora ispunjenog biljem i prirodnim svjetlom, osmišljenim tako da oponaša društveno okruženje koje se može naći na gradskim trgovima i u dvorištima.

Neboder se nalazi u savršenom okruženju: 421 metara visokom Jin Mao tornju te 492 metara visokom Šangajskom svjetskom financijskom centru.

Foto: gensleron.com

>>Još jedno remek-djelo koje potpisuje Zaha Hadid

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije