savjet stručnjaka

Dizajnerica otkriva: Zidne dekoracije ključni su element pri uređenju interijera, ne zanemarujte ih!

ankica makeover zidova
Promo fotografija
15.07.2022.
u 09:50

Zidne dekoracije mogu biti doista sve i mogu biti u isto vrijeme vrlo funkcionalne i korisne, a i ukras u prostoru u kojem živite ili radite

Prečesto nam se dogodi da zanemarimo važnost detalja. Oni su „moment“ o kojem se naknadno razmišlja i rijetko je detalj taj koji ima glavnu ulogu oko koje se stvara priča. No detalji su upravo ti bez kojih priča ne bi imala svoj karakter i naglasak.

Foto: Promo fotografija

Tako je i kad se govori o interijerima; zidne dekoracije uglavnom su posljednje o kojima se razmišlja. One dolaze na red tek kad zidovi poprime svoju konačnu boju i odabran namještaj bude na svom mjestu. No one imaju svoju važnost: i estetsku i psihološku. I nije uopće pogrešno ako postoji, npr., slika za koju ste vezani i ako baš vašu novu sofu želite uskladiti s njom, a ne obratno. I često ta ista slika može biti nit vodilja koja će vam boja, npr., biti najzastupljenija u prostoru.

ankica makeover zidova
1/10

Gotovo je pogrešno staviti zidnu dekoraciju u drugi plan jer ona daje momentalnu estetsku privlačnost vašem domu. Čak se može ići i toliko daleko i reći da je ona ključni element unutarnjeg uređenja; žarište je prostora, povlači u prostor i vrlo je često „osobna karta“ vaše osobnosti i afiniteta. I bez obzira jeste li kolekcionar umjetnina, zaljubljenik u prirodu i putovanja, knjigoljubac ili pak strastveni sportaš, vaši se zidovi mogu prilagoditi vašem stilu.

Foto: Promo fotografija

Zidnom dekoracijom vrlo često možete naglasiti dio prostor ili pak odvratiti pažnju; primjerice ako želite naglasak na sjedećem dijelu prostora, postavit ćete zidnu dekoraciju iznad sofe. Ili obratno, ako pak ne želite da vam se odvraća pažnja, nećete je postaviti iznad televizora. Ili ako vaš hodnik, kojim se često prolazi, s jedne strane „skriva“ prostor za skladištenje za kojeg bi najradije da nije tamo, ali niste imali drugog rješenja, na suprotan ćete zid postaviti malenu galeriju vaših omiljenih uokvirenih fotografija ili uokvirenih crteža vašeg djeteta ili omiljene podsjetnike s vašeg zadnjeg putovanja i oko će, koga god da prolazi hodnikom, uvijek „bježati“ u tom smjeru.  

Foto: Promo fotografija

Zidna dekoracija prostoru daje trodimenzionalnost i teksturu, a u isto vrijeme je onaj završni element koji ga sjedinjuje i daje mu dojam završenosti i potpunosti. Zamislite samo dojam koji na vas ostavlja prostor bijelih praznih zidova?

Vrlo često dekoracije mogu biti povod, tema i smjer razgovora; sigurno ste ponekad bili u situaciji da ste u nečijem domu po prvi puta i možda je baš veliko antikno ogledalo postavljeno iznad komode bilo „probijanje leda“ za razgovor nakon kojeg je sve bilo lakše i opuštenije.

ankica makeover zidova
1/28

Što sve može biti zidna dekoracija?

Slika ili fotografija većih dimenzija momentalno će privući pažnju i odrediti „ton“, npr. manjem prostoru ili više manjih slika ili fotografijama kojima možete, u galerijskom stilu, ukrasiti jedan zid prostorije.

Postavljanje zanimljivih ogledala, jednog ili više njih, koja ne moraju nužno imati nikakvu funkciju osim da se u njima odražava prostor i da istom daju dubinu.

Foto: Promo fotografija

Mural će vas odvesti u neku drugu dimenziju i varijanta je za malo odvažnije, ali se isplati jer će dat nevjerojatan naglasak prostoru.

Postavite priču od „visećih“ polica; stvorit će zanimljivu „predstavu“, posebno ako ih, osim knjigama, ispunite raznim predmetima, vazama, fotografijama, svijećama i sl. One su i praktične ako vam ponestane mjesta na podnim elementima i policama.

Rasvjeta na zidu ne samo da će vam oslobodit prostor na podu ili stoliću pokraj sofe, nego će dati umjetnički dojam, posebno ako odaberete neku lampu zanimljivog dizajna.  

Tapeta na jednom od zidova prostorije unijet će dinamiku i trodimenzionalnost prostoru.

Ako se ne vodite samo i isključivo idejom da određeni predmet ima samo funkciju za koju je prvotno namijenjen, onda ćete svakako razmisliti o ideji da tepih postavite na zid. Ili tapiseriju.

Ukoliko možda niste te sreće da imate balkon ili maleno spremište, vaš bicikl može biti doista idealna zidna dekoracija, a neće zauzimati prostor.

U nekim slučajevima i sam zid može bit sam svoja dekoracija; obojite ga, na primjer,  bojom za školske ploče i kredom mu mijenjajte sadržaj na dnevnoj bazi. Ostavljate si poruke, pišite motivacijske izreke, instant ideje crteža i sl.

Zemljopisne karte, kalendari, zidni satovi zanimljive su dekoracije, a i korisne.

Foto: Dom i vrt

A zašto ne biste načinili dekoraciju od šešira ili zanimljivih tanjura? Bit će zanimljivo, a i korisno ako imate manjak mjesta za spremanje. Postavite zbirku omiljenih gramofonskih ploča koje je možda pregazilo današnje vrijeme tehnologije, ali je sentiment ostao. Objesite na zid ploču za magnete i onda istima pričvršćujte fotografije, razglednice ( neki ih još doista i pišu), karte s odličnog koncerta kojeg ćete se svaki put prisjetiti, neki dragi crtež. Metalni ukrasi, npr. slova, vrlo su efektni i daju notu industrijskog „štiha“ koji se može dobro uklopiti u razne stilove.

Zidne dekoracije mogu biti doista sve i mogu biti u isto vrijeme vrlo funkcionalne i korisne, a i ukras u prostoru u kojem živite ili radite.

Foto: Promo fotografija

I nije važno koliko ih je; neka je i samo jedan detalj, on je odraz vas, vaš podsjetnik na nešto, inspiracija pored koje prolazite svako jutro, nešto što prvo ugledate kad ulazite u svoj prostor i onaj prvi ( a prvi je i zadnji) dojam onoga tko ulazi u vaš dom i priču koju ste stvorili. Dajte priliku zidnim dekoracijama, isplati se. Neka vaši zidovi doista „pričaju“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije