Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Dizajn Distrikt Zagreb Martićevu ulicu pretvorit će u kulturni centar

11. lipnja 2018. u 11:54 0 komentara 97 prikaza

U četvrtak, 14. lipnja otvara se treći festival Dizajn distrikt Zagreb koji donosi najuzbudljiviji program dosad, a unutar kojeg se izdvaja privremena funkcionalna instalacija Space Invader namijenjena različitim oblicima sastajanja, autora arhitekta Dina Belamarića. Njezina naizgled retrofuturistička kompozicija strogih linija, izrađena od natur betona brut, refleksija je inspirativnog i vibrantnog okruženja kvarta. Diskretno položena na ugao Martićeve i Vojnovićeve ulice, instalacija bi mogla postati mjesto susreta, predaha i igre. Njezina kompozicija omogućava i siguran prostor za dječju igru i didaktičko savladavanje prepreka, dok su visinske razlike poligon za svaki puta novu rutu igre, ali i pronalaženje novih načina korištenja.

 | Autor :

Posebno oblikovana tri vertikalna elementa imaju u sebi upisanu simboličku vrijednost arhitekture i urbanizma ovoga kvarta - tri nebodera u susjedstvu - Vitićev, Iblerov i skriveni neboder u Vojnovićevoj ulici. Betonski elementi izliveni iz jednostavnih oplata svojevrstan su hommage okolini kao kontekstu gdje je upravo urbanizacija betonom osigurala građanski životni stil godinama kasnije. Instalacija je proizvedena zahvaljujući vrijednoj suradnji festivala s tvrtkama Holcim Hrvatska i Beton Lučko, a zadržat će se na odabranoj lokaciji 90 dana.

- Naziv instalacije Space Invader, izabran je zbog sličnosti kompozicije s figurom iz poznate arkadne videoigre, ali i zbog začudne pojavnosti instalacije u odnosu na ovu frekventnu, no funkcionalno zanemarenu lokaciju - u kratkim je crtama projekt predstavio arhitekt Dino Belamarić.

 | Autor :

Predstojeći festival Dizajn Distrikt Zagreb sigurno će obilježiti i zelena instalacija Baustella koja će vizualno dominirati sjevernim dijelom Ratkajevog prolaza.

Detaljni program festivala može se pratiti na internet stranici Dizajn Distrikt Zagreb, a posjetiteljima će zahvaljući tvrtki Five u snalaženju kroz bogati program, pored tiskanog kataloga i mape, pomoći i mobilna aplikacija Design District Zagreb, besplatno dostupna prije početka festivala za preuzimanje u Apple i PlayStoreu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.