najbolji izbor

Deset stvarno dobrih razloga za dnevni boravak u sivim tonovima

IKEA
23.12.2020.
u 09:00

Ako nemate iskustva s uređenjem interijera i niste sigurni u stil koji će dobro izgledati u dnevnom boravku, možemo vam ponuditi jedan, ali zlata vrijedan savjet. Sa sivom ne možete pogriješiti!

Već smo najavili da će u 2021. u dnevnom boravku, kao jedan od glavnih trendova, prevladavati sofe u neutralnim tonovima. Ako nemate iskustva s uređenjem interijera i niste sigurni u stil koji će dobro izgledati, možemo vam ponuditi jedan, ali zlata vrijedan savjet. Sa sivom ne možete pogriješiti! Ako je odluka pala i tražite ideje za sivu dnevnu sobu na pravom ste mjestu - imamo čak 10 ideja koje će, ako ih implementirate u uređenje dnevnog boravaka, ostaviti dojam kao da je posao odradio profesionalac! 

Foto: IKEA

Prilagođava se svakom izazovu

Ono što su u osamdesetima bili naglašeni geometrijski detalji na zidovima i sve nijanse ružičaste, u 21. stoljeću svakako je siva. Samo što nije riječ o kratkotrajnom hitu, siva je došla i ostala. A lako je shvatiti zašto je tome tako. Naime, siva može stvoriti toplu atmosferu jednako lako kao i hladnu, sve je u famoznom podtonu i nijansi. Samo kratki pogled na kartu boja sugerira nebrojene mogućnosti ove omiljene ukrasne boje i objašnjava njezinu trajnu privlačnost. Svaka nijansa sive boje može stvoriti drugačiji izgled, dojam i stil dnevne sobe. Moderni interijeri vole hladnije, tamnije, dramatične ugljen ili gotovo crne nijanse, dok klasično nadahnuti stilovi imaju prirodni afinitet za toplijim plavim i zelenim tonovima sive boje.

Foto: Emmezeta

Teksture i slojevi za toliko željenu toplinu

Neutralni namještaj, koji je umirujuča baza u prostoru oplemenite plavo-sivim zidovima i pokojim narančastim detaljem. Rezultat će biti dnevni boravak s toplom atmosferom modernog stila. Nijanse sive oplemenjene plavim podtonom savršene su za stvaranje dubine dnevnoj sobi. Možete ju birati za samo jedan zid ili pak kombinirati sa svijetlijim nijansama kako biste izbjegli bijelinu.

Krenite od kauča

U godini na izmaku dominirale su  tamnoplave i zelene sofe, ali ako želite dugotrajniji komad namještaja koji neće plesati jednu sezonu, ulužite u kvalitetnu sivu sofu, kauč, fotelju ili kutnu garnituru. Birajte klasičnije modele, a za moderan izgled dnevnog boravka "garnirajte" ih detaljima u drugim nijansama sive i zaokružite neočekivanim detaljem, recimo plavim tepihom.

Foto: IKEA

Neka djeluje smirujuće

Duboke nijanse sive vizualno ne odvlače pažnju,već stvaraju osjećaj topline i djeluju umirujuće. Upotpunite zid u takvoj nijasi kontrasnim detaljima od terakote i oduševit ćete se promjenom. A morate priznati, ulaganje je minimalno.

Foto: Dulux

Od poda do stropa

Paleta blijedo sive boje od poda do stropa savršeno je platno za davanje osobnosti prostoru. Lebdeće police za knjige izvrsno su rješenje jer vam omogućuju da  promjenom detalja mijenjate cijeli vizualni dojam prostora. Sivilo će efektno razbiti i ukrasni jastuci u intenzivnijim bojama, a točka na "i" bit će deka od debelog pletiva u neutralnoj boji.

Odličan izbor

Hladne sive nijanse odličan su izbor za bar jedan zid dnevnog boravka jer imaju moć stavranja umirujuće atmosfere. Da ne bi djelovale hladno utoplite ih prirodnim detaljima, najbolje od drveta. Hladne nijanse sive odlično se nadopunjuju s prirodnim zelenilom pa svakako nabavite biljke koje će komplimentirati ovakvom zidu.

Miks koji obara s nogu

Ako je sve sivo interijer će djelovati dosadno i monotono. Siva boja zahvalna je jer se može kombinirati sa svim bojama spektra, a posebno dobro izgleda u kombinaciji sa žutom koja u sive interijere momentalno unosi vedrinu. Sivim zidovima komplimentirat će  i drveni stolovi i bakreni detalji koji donose i dašak retro vibre u dom.

Foto: IKEA

Ne može biti prešareno

Još jedna prednost sive je ta što podnosi kombiniraje različitih boja i dekoracija pa tako, ako vam je baza siva, ne morate strahovati da ćete pretjerati sa šarenilom Sivom zidu i sivoj sofi slobodno dodajte fotelju u jarkoj boji, tepih neobičnog uzorka, jastučiće s floralnim motivima...Dobit ćete šarmantan i topao prostor.

Klasika je uvijek in

Ako ne volite eksperimentirati igrajte na klasiku - ravne linije namještaja i neutralna paleta boja. Kombnirajte sve nijasne sive s nijanasma smeđe i boje bijele kave. Za malo dramatičnosti provucite kroz interijer pokoji crveni detalj, to može biti i cvijeće. Drveni detalji, poput nogica stolaca ili stola odigrat će svoju ulogu u stvaranju tople atmosfere.

1/11

Neka radi za vas

Kao što smo rekli, pravim odabirom sive nijanse može se stvoriti dubina u prostoru. Isto tako može se stvoriti i visina. Ako želite da prostor djeluje višim upotrijebite svijetlije nijanse sive, ali ih nemojte nanijeti sve do stropa, ostavite bijelu traku od desetak centimetara između zida i stropa. Na taj način prostor će vizualno dobiti na visini.

Za svakodnevnu inspiraciju i ideje za uređenje doma pratite nas i na Instagramu!

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije