ZA SVAKU PROSTORIJU

Carstvo tepiha: Kako odabrati onaj pravi?

Shutterstock
20.06.2017.
u 08:01

Tepih je element koji povezuje cijelu sobu itrebao bi prizemljiti komade namještaja

Tepih predstavlja jedan od važnijih elemenata uređenja doma. Obično je riječ o velikim komadima, stoga lako upadaju u oči. Pobrinite se da njime ostavite dobar dojam! Oni svojom bojom ili uzorkom mogu biti u drugom planu, te tako dopustiti ostalim komadima namještaja da vode glavnu riječ, ili, pak, mogu biti u središnju pozornosti. U tom slučaju odaberite uzorak koji se širi iz sredine prema van, kako biste ostavili vizualni pečat.

"Čvrsto vjerujem da je tepih element koji povezuje cijelu sobu i trebao bi prizemljiti komade namještaja", tvrdi dizajnerica interijera Stefani Stein za portal My Domaine. Ponekad je veliku problem pronaći idealni tepih optimalnih dimenzija za određenu prostoriju. Ako je krivih dimenzija, može izgledati nezgrapno i stvoriti osjećaj nelagode. "Ako nemate savršeni tepih prave veličine, probajte s njih nekoliko, samo pazite da izbjegnete korištenje previše tekstura", zaključila je Stein.

Foto: Shutterstock

Ne samo da tepisi osiguravaju prostoriji toplinu, oni također štite od buke i ubažuju naše korake. Za tu funkciju birajte deblje i bogatije tkanje, primjerice vunu. Vuneni su tepisi topli, izdržljivi, vrlo su otporni, a lako se "oporavljaju" kada s njih maknemo težak namještaj.

Neutralne boje tepiha uvijek su dobar izbor za elegantni dizajn i ako tražite nenametljivu podlogu za lijepi namještaj koji želite istaknuti. Međutim, oni će u velikoj prostoriji izgledati malo beživotno, stoga ih izbjegavajte koristiti u takvim situacijama. U tom slučaju radije iskoristite drugi trik: teksturu!

Foto: screenshot/facebook

Ako tražite idealan tepih za blagovaonicu, u kojoj računate na česte mrlje, tada je pravi izbor tepih izrađen od polipropilena, koji je izdržljiv, otporan na mrlje, a lako se čisti.

Tepison od zida do zida idealan je za mališane koji se tek uče puzati. Neće biti nezgoda zbog proklizavanja ili popikavanja. Vaši najmlađi će također biti oduševljeni svim teksturama tepiha, resicama koje se daju čupkati i vući...

Foto: pixabay

Tepisi ne moraju biti dosadni! Iskoristite pruge - nabavite tepih s vertikalnim prugama koji će izdužiti prostor, stvarajući dojam prostranosti. Odaberite cik-cak pruge za suvremeni štih (popularni chevron uzorak), a mi preporučujemo sive pruge na bijeloj pozadini.

Foto: Ankica Juričević

Tradicionalno i ručno tkan od prirodne vune, ćilim se može koristiti kao zamjena za tepih, podmetač za stolac, pokrivač, a možete ga korisiti i da biste podigli prostor u kojem boravite tako što ćete ga korisiti kao dekoraciju na zidu ili prozoru. Svaki ćilim brenda Kobeiagi kilims na moderan i suvremen način nastoji očuvati tradiciju i baštinu koja se polako gubi – izradom unikatnih ćilima s puno pažnje i ljubavi utkanih u njih.



Umjesto klasičnog tepiha, možete svoj dom ukrasiti "čupavcem", imitacijom krzna koja može poslužiti kao tepih, prekrivač za stolac, sjajan dodatak za šik dječju sobu ili jednostavno dekoracija za radni kutak. Ako su bijeli čupavci prejednostavni, birajte one jarke boje.

Foto: screenshot/facebook

Spavaća soba bi trebala biti lišena velikih tepiha, osim ako nije riječ o tepisima od zida do zida, koji će osigurati boso hodanje bez bojazni od zime. S druge strane, prozračniji dojam ćete dobiti korištenjem samo dva mala tepiha s obiju strana kreveta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije