moć detalja

Budite kreativni i napravite originalne jastuke za svoje mališane

sovica jastuci helena puratić
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/17
21.04.2015.
u 08:30

Tekstilna dizajnerica Helena Puretić svoju je kreativnu energiju usmjerila na izradu maštovitih jastuka. Inspirirajte se njezinom pričom

Uokvireni natpis na engleskom na jednom od zidova radnog prostora studija Sovica u Zagrebu “Small things make big days” (Male stvari čine život većim) ponajbolje opisuje ono što radi dizajnerica Helena Puratić.

Jednostavni, maštoviti i ljupki oblaci koji se mogu koristiti kao jastuci ili objesiti kao dekoracija na zid ili biti postavljeni bilo gdje u prostoru uljepšavaju i mijenjaju lice svakog doma koji će dobiti drugu dimenziju.

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Za ovakvu vrstu jastuka najbolje je koristiti pamučne tkanine jer se lako održavaju i prihvatljive su i za djecu

Od hobija do posla

Helenine “male stvari” postale su velike i u smislu recepcije – vesele kreacije iz njezine radionice nalaze se u domovima diljem Hrvatske, regije i šire. Cijela priča dogodila se prije nekoliko godina i to posve neplanirano.

– Sve je krenulo spontano. S obzirom na to da sam po struci modna dizajnerica, kreativnost mi je oduvijek bila jača strana. A onda sam, nakon što sam rodila svoju prvu djevojčicu, tu kreativnost usmjerila na dizajn za djecu i tako je sve počelo – govori Helena. U početku su njezine kreacije, kako kaže, bile čiste igrarije po dječjoj sobi, a s vremenom je sve preraslo u nešto smisleno, a na koncu i u ozbiljan posao.

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Jastuci Helene Puratić bili su toliko traženi da su joj postali ozbiljan posao

Kćeri kao inspiracija

Otvorila je obrt te počela, osim raznih ukrasnih jastuka, proizvoditi i opremu za dječje krevetiće – poplune, prekrivače i ogradice, zatim platnene igračke... Dodatna posebnost, osim originalnog razigranog dizajna, jest i to što svaki Sovičin proizvod može biti i personaliziran što ga čini idealnim darom. Usto, Helena za izradu koristi isključivo pamučne materijale. Kćeri Ema i Nika najveća su joj inspiracija. Osim njih, veliku ulogu u razvoju posla imaju i kupci.

– Oni svojim željama i sugestijama potiču na još kreativniji i bolji rad – objašnjava Helena. Čitateljima Doma i vrta odlučila je pokazati kako sami mogu izraditi oblačiće za svoj dom. No prije nego što se odlučite krenuti u ovu kreativnu avanturu, pročitajte nekoliko Heleninih savjeta koji će vam pomoći da vaš jastuk bude savršen.

1. Jastuk koji izrezujete treba biti jedan centimetar širi od iscrtane šablone jer je to šav koji se gubi pri šivanju

2. Za dekoraciju je najbolje koristiti tkaninu poput mikrofibre jer se ne “cufa” i ne treba se dodatno obrađivati prije samog šivanja

3. Najbolje je koristiti pamučne tkanine jer se lako održavaju i prihvatljive su i za djecu.

>>Uradite sami: od običnih starih paleta do originalnog klub stolića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije