Zidne aplikacije

Brza preobrazba - naljepnice i crteži jeftin su, a efektan detalj na zidovima

Brza preobrazba - naljepnice i crteži jeftin su, a efektan detalj na zidovima
Foto: Dom i vrt
1/3
08.11.2013.
u 07:15

Kako brzo i za malo novca udahnuti nov život prostorijama u kući savjetuje Mirjana Mikulec

Želite li brzo i jednostavno promijeniti ugođaj i izgled sobe a da pritom ne potrošite puno vremena i novca? Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja, odgovor leži u zidnim aplikacijama. Različiti tipovi zidnih aplikacija, na koje ćete potrošiti maksimalno dva dana, omogućit će brzu preobrazbu bilo koje prostorije u domu. Kod ovog tipa osvježavanja prostora prednost je ta što ćete cijelo vrijeme radova biti u mogućnosti koristiti se prostorijom koju obnavljate jer vam je potreban prostor ispred jednog ili maksimalno dva zida odabrane prostorije.

Najbrži način za promjenu je korištenje zidnih naljepnica. One su u zadnjih nekoliko godina postale vrlo popularne jer ih je lako nanijeti, a kada vam dosade, jednako tako i ukloniti. Poslije uklanjanja jednostavno prebojite zid da uklonite tragove i vaš je posao završen. Budući da su postale tako popularne, danas ih je moguće nabaviti posvuda, u raznim oblicima i motivima.

Oni vješti mogu sami

Cijene ovise o kompliciranosti motiva i veličini naljepnice, a kreću se od stotinjak kuna naviše. Ako želite personaliziranu naljepnicu, kojoj ćete vi odrediti veličinu, boje i motive i prilagoditi je oblikom baš svome zidu, možete pozvati upomoć neku od specijaliziranih firmi koje se time bave. Sve je više dizajnera koji se uključuju u ovaj način ukrašavanja zidova, a izrada takvih naljepnica stoji nekoliko stotina kuna.

Drugi sličan način promjene je oslikavanje zidova. Ako ste među sretnicima koji su talentirani, oslikavanje možete obaviti i sami, a ako niste, morate angažirati likovnog umjetnika koji će obaviti posao.

Ovisno o vašoj preferenciji, oslikavati se može običnim zidnim bojama i kistom ili možete pozvati grafitera koji će izraditi grafit sprejevima i unijeti dah ulične umjetnosti u vaš stan.

Cijene ovih načina ukrašavanja zidova kreću se od tisuću kuna naviše, ovisno o tome koliko je kompliciran motiv koji se oslikava te kolika je površina na koju se on nanosi. Ako više volite decentnije načine dekoriranja, možete se poslužiti štukaturama. Odabirom željenog profila štukature formirajte različite veličine okvira za slike po površini zida. Osim izrade lažnih okvira, možete odabrati gotove rozete ili gotove dekorativne oblike koje nude proizvođači štukatura. Nakon lijepljenja i postavljanja, možete se poigrati na različite načine: obojiti cijeli zid sa štukaturama u istu boju; okvire i rozete obojiti u različitim tonovima boja; oslikati površinu unutar okvira najdražim motivom, izrekom, oblikom.

Kako se u uređenju interijera, kao i modi, sve uvijek ponovno vraća kao trend, tako su ponovno popularni postali tanjuri kao dekoracija zida. To mogu biti tanjuri koje ste naslijedili od bake ili sasvim novi kupljeni baš za tu namjenu. Na jednom primjeru pokazat ćemo kako možete u vlastitom aranžmanu unijeti promjenu na zidu – u našem slučaju to je bila kuhinja u kojoj na zidu nije bilo pločica.

Odlučili smo zid između gornjih i donjih elemenata obojiti u pruge. Za to vam je potrebno nekoliko veličina pik trake, libela te željeni broj boja kojima ćete obojiti trake. Prvo iscrtajte širine trakica uz pomoć libele, kako bi vaše trake bile ravne. Po tim oznakama polijepite pik traku te rubove obojite istom bojom kojom je obojen zid kako se pri ličenju s tonovima boja rubovi ne bi podlijevali.

Zaštitni lak za pranje

Kada se bijela boja osuši, ličite željenim tonovima trake prema željenom rasporedu. Kada se sve osuši, pažljivo uklonite pik trake i vaš novi zid je gotov. Ako ima potrebe, premažite zid zaštitnim lakom kako biste ga mogli prati.

Predložili smo vam nekoliko metoda, ima ih, naravno, jako puno, a na vama je da odlučite jeste li dovoljno spretni i poduzetni da promjene napravite sami ili ćete angažirati stručnjake koji će vam u tome pomoći.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije